ТРИФКО ЋОРОВИЋ: Крајишници су дужни да подигну храм у славу Светог Саве Горњокарловачког! (АУДИО)

Трифко Ћоровић, уредник листа Српско коло и портала Слободна Херцеговина 19. маја 2019. године био је гост Радија Бум Бум у емисији „Помаже Бог народе мој“.

Водитељ емисије Данијела Стевановић отворила је бројне теме које су се тицале положаја Срба у региону. Посебно је апострофиран проблем регистрације српске имовине у Федерацији БиХ, као и најављене измјене Закона о држављанству у Хрватској које предвиђају нове лимите на права српског народа.

Говорећи о култури сјећања Ћоровић је истакао судбину великодостојника СПЦ из Другог свјетског рата.

СРПСКИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЦИ НЕ СМИЈУ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ

Помињући судбину митрополита црногорског Јоаникија Липовца убијеног од стране комуниста 1945. године на Букуљи, Ћоровић је навео да је у његову славу подигнута црква у Пардусима код Подгорице, да се гради у мјесту његовог страдања у Аранђеловцу, као и да ће догодине да се освешта црква у српској Херцеговини (село Крушевица код Љубиња). Међутим, неки свештеномученици су скоро заборављени.

– Владика Горњокарловачки Сава Трлајић пострадао је од усташа. Иако му је било понуђено, није хтио да остави свој народ. Сматрам да Срби са простора Крајине дугују да подигну храм посвећен свом владици – Светом Сави Горњокарловачком – рекао је Ћоровић.

МНОГО ЈЕ ПОЈЕДИНАЦА КОЈИ ЗБОГ ЛИЧНЕ КОРИСТИ НАНОСЕ ВЕЛИКУ ШТЕТУ СВОМ НАРОДУ

Он је у више наврата истакао да Срби не треба да се баве другим народима већ искључиво да се баве собом. Упозорио је да неки појединци свјесно или несвјесно наносе огромне штете.

– Недавно су се у Херцеговини нашли појединци који стећке региструју као нематеријално културно добро народа БиХ. Зарад личне користи постају саучесници у отимању српског културног блага наносећи штету огромних размјера – рекао је Ћоровић.

Као још једну велику српску срамоту навео је одлуку СКПД Просвјета из Мостара да додјели Шантићеву награду дубровачком пјеснику Луку Паљетку.

– Овдје не говоримо о Паљетковој поезији већ о чињеници да је неколико мјесеци раније исти пјесник добио орден који носи назив усташког идеолога Анте Старчевића. Неукусно је за ревером носити Старчевићев орден, а на глави Шантићев шешир. Шантић и Старчевић били су савременици који су дијелили потпуно супротне вриједности и нико нема права да се поиграва са великанима српске историје – закључио је Ћоровић.

Цијелу емисију послушајте на доњем линку.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар