Слободна Херцеговина » ХУМСКИ ЗАПИСИ: По мом или никако!

ХУМСКИ ЗАПИСИ: По мом или никако!

  •  Ми, Херцеговци, као дио српског народа препознатљиви смо по својим особинама свуда у свијету.

магарац

Сналажљивост, поштење, природна интелигенција, промоћурност само су неке од њих. Али једна особина се очито издваја и присутна је код сваког Херцеговца. То је – тврдоглавост.

Нема тога на свијет ко, макар једном, није рекао за Херцеговца да је тврдоглав. Е не вала, но да га у новине тражиш. Многи су се са Херцеговцем у коштац ватали и зору дочекивали покушавајући да га убиједе у супротно. Али, чим сване, у цик зоре он опет вели : -Е није но ВАКО! Читави сам живот убјеђивао себе како би некад било добро признати и попустити. Било би добро за некога, али не и за мене. Често ми се обије о главу, али и онда ћутим и покријем се овим мојим ушима , овим лепусима, али опет не порекнем. Шта ти је тврдоглавост ! То се мени код мене најмање допада.

По, по године нисам са чоеком зборио јер он тврди – Нако је , а ја ВАКО је !

А обојица Херцеговци, ни један не попушта. Чини ми се лакше би да није Херцеговац, лакше бих са ђаволом на крај изашао. Бих очију ми ето ти.

А онда ти већег дара и сласти нема но кад тако тврдоглав будеш у праву. Тада ти сваки дамар проради.Онај инат, на очи избија. Кад болан, Херцеговац нешто заврзе ту ти исправке нема. Ја ВАКО он НАКО. Ја опет ВАКО , он опет НАКО. А мрш ми из куће погани!!! У мојој кући је ВАКО. Нема збора о томе. Не у овој кући. Јок док сам ја жив. Јок док могу језик пружити и вилицу стегнути. Јок док у мени дамара има.
– Јок – чујеш ли !? Ја ти то порећи нећу. И на они свијет бих тврдио исто. Пореко бих ја није да не бих… Само да сам без језика и да имам коме порећи.

-Чујеш ли порећковићу, порећи ти нећу ! И кад је неко први- ми Херцеговци не кажемо да смо други, но – ми одма до првог. Шта ћеш, ваљда нам та тврдоглавост и користи нечему. У сваком случају не шкоди, барем не мени. Још ме нико у супротно убиједио није. Е код мене ти је – ТАКО.

Марко Никчевић/ Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина