ХУМСКИ ЗАПИСИ: По мом или никако!

  •  Ми, Херцеговци, као дио српског народа препознатљиви смо по својим особинама свуда у свијету.

магарац

Сналажљивост, поштење, природна интелигенција, промоћурност само су неке од њих. Али једна особина се очито издваја и присутна је код сваког Херцеговца. То је – тврдоглавост.

Нема тога на свијет ко, макар једном, није рекао за Херцеговца да је тврдоглав. Е не вала, но да га у новине тражиш. Многи су се са Херцеговцем у коштац ватали и зору дочекивали покушавајући да га убиједе у супротно. Али, чим сване, у цик зоре он опет вели : -Е није но ВАКО! Читави сам живот убјеђивао себе како би некад било добро признати и попустити. Било би добро за некога, али не и за мене. Често ми се обије о главу, али и онда ћутим и покријем се овим мојим ушима , овим лепусима, али опет не порекнем. Шта ти је тврдоглавост ! То се мени код мене најмање допада.

По, по године нисам са чоеком зборио јер он тврди – Нако је , а ја ВАКО је !

А обојица Херцеговци, ни један не попушта. Чини ми се лакше би да није Херцеговац, лакше бих са ђаволом на крај изашао. Бих очију ми ето ти.

А онда ти већег дара и сласти нема но кад тако тврдоглав будеш у праву. Тада ти сваки дамар проради.Онај инат, на очи избија. Кад болан, Херцеговац нешто заврзе ту ти исправке нема. Ја ВАКО он НАКО. Ја опет ВАКО , он опет НАКО. А мрш ми из куће погани!!! У мојој кући је ВАКО. Нема збора о томе. Не у овој кући. Јок док сам ја жив. Јок док могу језик пружити и вилицу стегнути. Јок док у мени дамара има.
– Јок – чујеш ли !? Ја ти то порећи нећу. И на они свијет бих тврдио исто. Пореко бих ја није да не бих… Само да сам без језика и да имам коме порећи.

-Чујеш ли порећковићу, порећи ти нећу ! И кад је неко први- ми Херцеговци не кажемо да смо други, но – ми одма до првог. Шта ћеш, ваљда нам та тврдоглавост и користи нечему. У сваком случају не шкоди, барем не мени. Још ме нико у супротно убиједио није. Е код мене ти је – ТАКО.

Марко Никчевић/ Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар