БЕОГРАД, 15. ЈУН 2016. – Херцеговци, Алекса нам није било ко!

  • Уз гитару и вино Херцеговци из Србије са пријатељима организују 15. јуна 2016. године (20 часова) у клубу “Коларац” музичко-лирско вече. Куповином улазнице за ово вече постајете дио остварења једног племенитог циља да након 24 године започне рестаурација надгробне плоче споменика Алексе Шантића на православном гробљу у Мостару.   

ALEKSA-SANTIC123
„Петама сте мене погазити хтјели,
са главе ми калпак у прашину стрти;
но у мени моји богови су бдили,
па се ругах вама и бурама смрти.“
А. Шантић (Побједник) 
15. јуна 1992. г., када је у пламену страдавала Саборна црква у Мостару, страдало је и сво наше духовно насљеђе и сви они који су га градили и бранили.

Тада су гелери граната, сасвим природно, израњавали и надгробни споменик, највољенијег мостарског пјесника, нашег Алексе Шантића, баш као што су га и за живота забрањивали, прогонили, судили. Но нису га могли уништити, остао је усправан, поносан и свој, загледан у вјечно Сунце српске слободе и чисто срце пониженог роба.Од те ратне и патне године до данас, његов споменик је у ранама, начет временом и остављен без својих.

ГРОБ

Срби Херцеговци у Београду покренути жељом да споменик свог пјесника обнове и врате му нови и чисти покров, започели су ово дјело захвалности и народног достојанства.

Придружите нам се, јер није Алекса нама било ко, но ријеч наше душе, гласник свих наших побједа и чежњи!

Глумац и пјесник Срђан Живковић са гостима ће нас провести кроз најљепше стихове домаћих и свјетских пјесника уз звуке гитаре и укус дечанског вина.

гроб 01

ДА ЛИ СМО ДОСТОЈНИ АЛЕКСИНЕ ЉУБАВИ? – 24 године се мирно пролази поред оштећеног гроба Алексе Шантића

Цијена улазнице износи 1.500 динара и важи за двије особе (покрива све трошкове). Цјелокупан износ од продаје карата биће донација за обнову Шантићевог споменика. Позивамо све поштоваоце лика и дјела Алексе Шантића да подрже ову племениту идеју. Имена свих донатора биће објављена на сајту Слободна Херцеговина.

Информације и резервације можете добити на телефон 062 8011824.

ХЕРЦЕГОВАЧКА УДРУЖЕЊА У СРБИЈИ / СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар