Слободна Херцеговина » ХУМСКИ ЗАПИСИ: Добродош’о соколе

ХУМСКИ ЗАПИСИ: Добродош’о соколе

  • “ У овом времену невремена, једино што преостаје човјеку је вјера у добре људе и вјера у Бога. И једно и друго, знам, сигурно постоје. Добрих људи у мањини, али има их. Кад спознаш и препознаш такве људе, држи се њих и слиједи њихов пут. Можда буде горак и трновит, али је исправан. Прави и једини.

13115311_1191974534160656_1651395666_n
Ја мислим да у Херцеговини живи по правилу добар сој људи. Људи клесани муњама, учени гуслама, лијечени травама и рађани у суровим планинама и климама, градили су карактере добрих, исправних и честитих људи. Људи који су ближе Богу, јер им нако’ Бог други нико не помаже.
Ти људи, Херцеговци, горштаци су увијек знали угостити, дочекати и испратити госта како доликује кући и кућишту. Са оно мало што имају, имају доста, чисте сељачке руке и добру душу. Чашу ракије за госта намјерника вазда имају. Ко веле, да отре уста ако је са каква далека пута.Ко је и одакле је није битно, у кућу се примити мора, и обавезно уставити на конак.
А ђе ћеш у ова доба, жив ми ти био. Остани на конаку! Ђе ми васи вијек моћеш и ти једну ноћ, мајка му стара. Затварај не лади кућу!
Од нас нико никад није отиш’о горких уста и празног стомака. Не да ја памтим!
За госта је вазда посебан кревет. Остала чељад могу и на поду. Гост је гост.
Некад је тај изненадни гост прилика да се и домаћа чељад мало почасте. За БОЉЕГА госта, скида се шунка са тавана, прави цицвара, ставља сир торотан, млади скоруп и домаћа погача, а све се залије домаћом ракијом и добрим вином. У то домаћица, хитра и полетна направи неки колач и ето ти царске трпезе.
Скромност је врлина правих људи и правих домаћина. Себи се све може ускратити али госту никако!
У Херцеговини још има добрих људи и добрих домаћина, који се не боје изненадног госта…Е сад размисли, мој соколе, какав си ти гост.“

Марко Никчевић / Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина