Хоће ли нове власти зауставити мржњу Милове ТВ бастиље?

  • Скупштина Црне Горе и нова влада морале би да разреше ситуацију у РТВ Црне Горе, санкционишу свакодневно кршења Устава и зауставе атак на људска права и слободу изражавања и информисања

Пише: Предраг Савић, адвокат

Радио и телевизија Црне Горе (РТВ ЦГ) већ три деценије спороводи специјални социјални инжињеринг чије су највеће жртве демократија, слобода изражавања и информисања и сва остала људска права! Саставни део тог инжењеринга и крешње уставних забране изазивања мржње и дискриминаца и то са циљем да се ојача култ личности и непогрешивости водје, његове фамилије, његове парртије њихове накарадне идеологије! РТВ ЦГ је ударна песница Мила Ђукановића која пресудно допринеси непроменљивости диктаторске власти!

Та перфидна и систаматски спроводјена политика довела је до јачања култа личности, слављења једне партије и њених сателита, потирања верских слобда, традиције, урушавања свих демократских институција, претварања правосуђа на чиојим челу су требали да буду доживотни поданици у сервис владајуће фамилије. Такав назови јавни серви је требао да буде и и параван за стврања партијске цркве . Служио је за прикривање криминалних активности , плачкашке приватизације , енормна богаћења …!

Промене у извршној и законодавној власти, нажалост, ништа нису допринеле када је питању ова стратегија РТВ Црне Горе, Млиове ТВ бастиље, која кроз нескривену пропаганду, велики број лажи, полуинфорације, прекрајања историје, преко наводнуе уметности, назови патриотизама и величања непризнате ЦПЦ креира идеализовану, херојску слику лидера, достојну обожавања! То се ради кроз ласкање и хваљење Мила Дјукановића, његове партије, и форсирање његове у свету непризнате, наводне Црногорске прваславне цркве! Све то прате и фашистички, дискримианторске напади на СПЦ и њене епархије У Црној Гори ! Тај култ личности спроводи се уз брутално вредјање нове извршне власти, уз нескривену мржњу која прети да ускоро прерасте у позиве на нанасилно рушење и ликвидације. Лудило, верска и национална и верска нетолеранција су свакодневни информативни шаблон, са циљем да цео наводни јавни сервис претвори у једну велику „комитску баладу Јеврема Брковића“ !

А кад новоизабрани премијер позове Паламент да смени Савјет Радио и телевизије Црне Горе и направи мало реда и законитости на пољу информсиања, онда из руководства јавног сервиса крену бујице тврдњи да је то незаконито и супротно европским нормама!

Слушајући их човек би посмислио да су у питању борци за људска права и слободе ! Чини се да да нису они исти људи који су три деценије градили култ водје, ограничавјући слободе изражавања. У томе их није спречило ни свест да та слобода има и централну улогу у заштити других права из Европске Конвенције. РТВ ЦГ својски се трудила да зарад осигурања власти једне фамилије и једне партије, укине све гаранције слободног изражавања и информисања! А без гаранција права на слободу изражавања које штите независни и непристрасни судови, нема слободне земље, нема демократије. Ова општа констатацијаје неспорна и нико нормалан у Европи је неће порећи!

Тродеценијско идеолошки објено, говото фашистички настројено информисање сузбијало је свако право изражавања опозиционог мишљења на јавном сервису. Изражавања мишљења јесте самостално право али и компонента других права заштићених Европском конвенцијом, као што је слобода окупљања, право на правично суђење, поштовање приватног живота, савјести и вјероисповијести.

Заштита слободе изражавања од суштинске је важности за демократски политички процес и развој сваког људског бића. У начелу, заштита која се даје по члану 10 Европске конвенције односи се на свако изражавање, без обзира на његову садржину, и да ли га дистирбуира неки појединац, група, верска заједница или врста медија.

И најскромнија анализа изборних процеса указује на једну пропорционалну законитост у Црној Гори. Што је назови јавни сервис више урушавао и ограничавао слободу саопштавања информација то су могућности за слободне изборе бивали све мањи и мањи, а шансе опозиције да се супростави изборном инжињерингу и крадјама равне нули. РТВ ЦГ тако је на негативан начин доказала да је слобода саопштавања информација од највећег значаја за политички живот и демократску структуру земље. Слободни избори нису могући уколико нема ове слободе. Штавише, ограничавање на јавном сервису слободе саопштавања информација онемогућава фер изборе, деловање опозиције и било каву слободну критику власти која је најзначајнији показатељ слободног и демократског друштва. У таквој систуацији било је готово немогуће сменити режим Мила Ђукановића и ојачати остале гране власти. Поптписник ових редова је као човек са дводеценијским искуством у разним телима која су бавила изборним правом, са пуном одговорношћу констатује да не посотји ниједна други јавни сервис у Европи који у толикој мери и толико дуго својом необјективношчу и непоштовањем минимума професионалних стандара толико пресудно утиче на регуларност избора на свим нивоима власти!

Ни на последњим парламентарним изборима не би било смене власти да Мило Ђукаоновић, који је газда целог подземља и свега над земљом у Црној Гори, није пожелео да завлада и небом! Да формира своју партијску црвку и отме имовину која је осам векова у власништву СПЦ. Е ту идеју није могла да оправда и спречи библијских размера народни покрет оличен у литијама, ни најперфидији и најлажљивији јавни сервис на свету!

РТВ ЦГ констатно је нарушавао и паво на слободан приступ информацијама! То обухвата и право да се информације прикупе, и да се траже и провере кроз све могуће законите изворе. Слобода да се примају информације обухвата и емитовање телевизијског сателитског програма на међународном нивоу! Сви они који баве проблематиком медијске писмености на примеру РТВ ЦГ имају мноштво показетеља како се може манипулисти са готово целим народом, свим дрћавним институцијама, његовом историјом, тадицијом, културом, уметношћу и то са циљем да обезбеди доминатан положај једном владуру, његовој породици и партији и његовој цркви!

Када би се неко од стручњака који се бави европским правом људских права озбиљније позабавио анализом рада РТВ ЦГ у последњих десетак година, сасвим сигурно би на више хиљада страна морао да опише све случајеве подстицања на националну и верску мржњу и дискриминацију! Евроспка конвенција и пресуде Европског суда за људска права најстроже санлкционишу такве случајеве!

Стога је позивање челних људи из Савјета РТВ ЦГ на стандарде медјународног евроспког права у области слободе информисања и изражавања је крајње лицемерно, глупо и неосновано. Коришћење слободе изражавања повлачи за собом дужности, поштовање јавног поретка, задатих обавеза и медјународно успостављених стандарда кроз медјународне уговоре, Устав и законе!

Онај ко брутално крши тудје слободе и права не може се позивати на сопствено право и слободу информисања ! Констатни говор мржње и дискриминација Срба и верника СПЦ, као и подстицање на насиље у циљу остварења комистских и монтенегринских идеја сигурно није обухваћено заштитом из члана 10 Европске конвенције. Када постоји намјерна и директна употреба ријечи које шире говор мржње и које подстичу на нетолеранцију, насиље и поделе, када се креира стварна могућност да дође до насиља, онда се не може говори о коришћењу права на слободно изражавање већ ссамо о могућој кривичној одгворности!

Свакодневни говор мржње, који није изостао ни и у Дневнику на дан Божића, не може биит заштићен чланом 10. Европске конвенције. Сулуди атаци и позиви Новака Аџића, су дно дна када је у питању заштиута људских слобода и права. Нема сумње да је то и супротности са домаћим законодавством!

Закон о Националном јавном​​ емитеру Радио и телевизија Црне Горе је усвојен у лето прошле године такодје, не пружа потпору оваквом деловању РТВ ЦГ. Савјет РТВ ЦГ, генерални директор, главни и одговорни уредник најмање су самостални и независни у свом делању. Сви они се понашају као клонирани партијски поданаци Мила Ђуукановића. Од прокламоване независности РТВ Црне Горе нема ни једног јединог трага, ни помена. Професионални​​ стандарди и програмска правила на РТВ ЦГ готово да више и не постоје. Наизглед не постоји ни могућност да се на ефикасан и делотворан начин спровоеде поступак одгворности због незаконито и несавесног рада, ширења говора мржње и салви увреда и клевета на рачун нове владе и премијера Кривиокапића. Председник Владе и председник Скупштине се вредјају и на тај начин што се у информативним емисијама прво емитуњу информације о ретушираном наводно владици Борису из ЦПЦ, а потом људи који на челу извршне и законодавне власти!

Поменути Закон написан је тако да буде камен о врату демокртатским процесима јер, немогуће је сменити најодговорније људе из Савјета РТВ ЦГ због несавесног и незаконитог рада. Парламент у којем је Ђукановић имао већину, успео је да заштити своје ударно оружје, погану и необјективну, једнострану и непрофесионалну РТВ ЦГ, тако што је усвојио је норму члану 45, према којој Скупштина разрјешава члана Савјета ако:

1) се утврди да је приликом именовања дао о себи нетачне податке или је пропустио да изнесе податке и околности који су битни за именовање;

2) не присуствује сједницама Савјета у периоду дужем од шест мјесеци;

3) је у току трајања мандата наступила нека од околности из члана 29​​ овог закона;

4) због болести, на основу налаза надлежне здравствене установе, није у могућности да обавља дужност члана Савјета у периоду дужем од шест мјесеци.

Одмах је уочљив изостанак незаконитог и несавесног рада као разлога за разрешење. Тај разлог је предвидјен у готовом свим дтугим органима ителима шак и чланове Судког савјета!

Легитимно је право да усвоји Закон о изменама и допунама Закон о Националном јавном емитеру Радио и телевизија Црне Горе и пропише и незаконит и несавестан рад као разлог за разрешење.

Има и оних стручњака из области уставног права и евроспког права људских права који саветују Скупштини Црне Поступак разрјешења члана Савјета по основу директне , непосредне примене Устава Црне Горе.

Устав Црне Горе прописује Забрану изазивања мржње, члана 7, којом се забрањено је изазивање или подстицање мржње или нетрпељивости по било ком основу.

Устав Црне Горе прописује и Забрану дискриминације, кроз члан 8, у којем се ситиче да је забрањена је свака непосредна или посредна дискриминација, по било ком основу.

У борби против дискириминације Устав даје право на увођење посебних мјера који су усмјерени на стварање услова за остваривање националне, родне и укупне равноправности и заштите лица која су по било ком основу у неједнаком положају.

За ову непосредну тј. директну примену Устава Црне Горе од значаја је члан 10, који прописује Границе слобода и то на следећи начин:

„У Црној Гори слободно је све што Уставом и законом није забрањено. Свако је обавезан да се придржава Устава и закона.“

Чињеница да су чланови Савјета РТВ ЦГ, генеррални директор и главни одгворни уредник немилице крше поменуте уставне норме, то Скупштина Црне Горе има легално и легитимно овлашћење и право да смени чланове Савјета РТВ Црне Горе и генералног директора због изазивања мржње, дискриминације и прекореачења граница слобода. Било би легитимно и легално успоставаљање нарушеног уставног и правног поретка и са аспекта европског права људских права.

Сада су Скупштина Црне Горе и парлементарна већина на потезу јер, у супротном са оваквом ТВ, а поготово не успостави демократије, правне државе и сигурности! Право да предложе уводјење посебних мера и разрешења у Савјету РТВЦГ по хитном поступку имају Влада али и посланици! Чист мазохизам је трпети постојеће стање ствари! Крајње је Време за делање, а мудра изрека Алана Лекејна опомиње владајућу већину:

„Време је једнако животу, стога, упропасти своје време и упропастио си свој живот или владај својим временом и владаћеш својим животом.“

Тамо далеко

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар