ХЕРЦЕГОВАЧКА АКАДЕМИЈА У ЗРЕЊАНИНУ (ВИДЕО)

 

“Да се људски упитамо и да коју прозборимо” назив је Херцеговачког сијела и академије које је у Зрењанину организовало Удружења Херцеговаца, њихових потомака и пријатеља Херцеговине .

Циљ је очување традиције и културе завичаја и он је дефинитивно и постигнут. На свечаној академији које је одржана у конгресној сали хотела “Војводина” могло се много тога паметног чути и видети.

Присутне су поздравили домаћини, градоначелник Чедомор Јањић, затим председник Удружења Милан Бјелогрлић а наступили су оперски певач Никола Баста и млада Бојана Петровић из Краљева, првакиња у беседништву која је одушевила публику својом беседом о Јасеновцу, Стихове је говорио Лука Баљ који је са Александром Кандић и водио програм. Народни гуслар Љубиша Атељевић из гусларског друштва „Петар Перуновић Перун” из Зрењанина дао је посебну ноту догађају.

Наравно да је највише пажне привукао чувени Матија Бећковић који је својим говором и песмама навео на размишљање све присутне, како само он то зна.

Након академије дружење је у опуштенијој атмосфери настављено у ресторану хотела. Овде је програм већ по традицији водио Миливоје Бештић а отворила га је мушко женско певачка група из Сечња чијем наступу је претходило обраћање домаћина . И на крају је уследило дружење уз музику и игру уз традиционалне херцеговачке специјалитете и вино до ситних сати.

МАЈА ПАНДУРОВ / ИП МЕДИА ЗРЕЊАНИН

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар