Слободна Херцеговина » Координациони одбор у Београду: Ускоро Херцеговачка Академија посвећена Пребиловцима

Координациони одбор у Београду: Ускоро Херцеговачка Академија посвећена Пребиловцима

  • На састанку Координационог одбора Херцеговачких удружења у Београду предложено је да се 8. јуна у сарадњи са Савезом гуслара Србије одржи  Херцеговачка Академија посвећена усташком геноциду, а да сав приход од ове свечаности буде дониран за изградњу цркве Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Од  тужиоца за ратне злочине у Београду траже се конкретни резултати поводом кривичне пријаве СНД “Пребиловци” која је поднета пре 7 година. Затражена је помоћ за реализацију пројекта “Атлас геноцида над српским народом у Херцеговини 1941-45”

034

Синоћ је на иницијативу Светозара Црногорца и Слободана Бобана Драшковића (председник Савеза гуслара Србије)  у Парохијском дому Храма Свети Сава одржан састанак руководилаца херцеговачких удружења у Београду и Панчеву, коме су присуствовали: Жарко Ј. Ратковић, Зоран Јањић, Миодраг Дунђеровић, Миленко Јахура, Миленко Чабрило, Војислав Бабић, Бобан Драшковић и Светозар Црногорац.

Договорено је следеће:

1. Да се херцеговачки одбори у Београду и Панчеву упознају са предлогом да се 08.06.2015 одржи на Коларчевом народном универзитету Херцеговачка Академија посвећена усташком геноциду у Херцеговини извршеном у периоду 1941-45, а да цео приход од ове свечаности буде дониран за изградњу цркве Христовог Васкрсења у Пребиловцима.
Са овом иницијативом потребно је упознати и остала херцеговачка удружења у Србији
(Нови Сад, Зрењанин, Суботица, Вршац и Ковин). Рок за повратну информацију је среда 08.04.2015.

2. Да се Координациони одбор, консултујући остала херцеговачка удружења у Србији обрати Тужиоцу за ратне злочине у Београду ради информације шта је до сада предузето и шта намерава да се предузме поводом кривичне пријаве Српског националног друштва Пребиловци из Београда, за злочине над Србима у Долини Неретве у периоду 1992- 95. Године, која је том тужилаштву предата 2008. године.

3. Да херцеговачка удружења сама и преко својих матичних општина у Српској Херцеговини пруже подршку и помоћ удружењу Српско национално друштво Пребиловци у реализацији пројекта “Атлас геноцида над српским народом у Херцеговини 1941-45″ у смислу састављања потпуне евиденције јама и других стратишта и њиховог проналажења на терену, а ради снимања са потребним географским координатама и састављања потпуне мапе и календара хрватско-муслиманског геноцида над Србима на простору Херцеговине, у писаној и електронској форми.”

Координациони одбор Херцеговачких удружења
Потпредседник
Светозар Црногорац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина