Координациони одбор у Београду: Ускоро Херцеговачка Академија посвећена Пребиловцима

  • На састанку Координационог одбора Херцеговачких удружења у Београду предложено је да се 8. јуна у сарадњи са Савезом гуслара Србије одржи  Херцеговачка Академија посвећена усташком геноциду, а да сав приход од ове свечаности буде дониран за изградњу цркве Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Од  тужиоца за ратне злочине у Београду траже се конкретни резултати поводом кривичне пријаве СНД „Пребиловци“ која је поднета пре 7 година. Затражена је помоћ за реализацију пројекта „Атлас геноцида над српским народом у Херцеговини 1941-45“

034

Синоћ је на иницијативу Светозара Црногорца и Слободана Бобана Драшковића (председник Савеза гуслара Србије)  у Парохијском дому Храма Свети Сава одржан састанак руководилаца херцеговачких удружења у Београду и Панчеву, коме су присуствовали: Жарко Ј. Ратковић, Зоран Јањић, Миодраг Дунђеровић, Миленко Јахура, Миленко Чабрило, Војислав Бабић, Бобан Драшковић и Светозар Црногорац.

Договорено је следеће:

1. Да се херцеговачки одбори у Београду и Панчеву упознају са предлогом да се 08.06.2015 одржи на Коларчевом народном универзитету Херцеговачка Академија посвећена усташком геноциду у Херцеговини извршеном у периоду 1941-45, а да цео приход од ове свечаности буде дониран за изградњу цркве Христовог Васкрсења у Пребиловцима.
Са овом иницијативом потребно је упознати и остала херцеговачка удружења у Србији
(Нови Сад, Зрењанин, Суботица, Вршац и Ковин). Рок за повратну информацију је среда 08.04.2015.

2. Да се Координациони одбор, консултујући остала херцеговачка удружења у Србији обрати Тужиоцу за ратне злочине у Београду ради информације шта је до сада предузето и шта намерава да се предузме поводом кривичне пријаве Српског националног друштва Пребиловци из Београда, за злочине над Србима у Долини Неретве у периоду 1992- 95. Године, која је том тужилаштву предата 2008. године.

3. Да херцеговачка удружења сама и преко својих матичних општина у Српској Херцеговини пруже подршку и помоћ удружењу Српско национално друштво Пребиловци у реализацији пројекта „Атлас геноцида над српским народом у Херцеговини 1941-45″ у смислу састављања потпуне евиденције јама и других стратишта и њиховог проналажења на терену, а ради снимања са потребним географским координатама и састављања потпуне мапе и календара хрватско-муслиманског геноцида над Србима на простору Херцеговине, у писаној и електронској форми.“

Координациони одбор Херцеговачких удружења
Потпредседник
Светозар Црногорац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар