Гранични полицајци: Блокираћемо институције док нам се не ријеши питање пензије

  • Припадници Јединице Граничне полиције БиХ из Требиња, њих око 60, планирају блокирати све надлежне институције БиХ, јер су буквално отјерани с посла са 40 година радног стажа, али према Закону ПИО РС због година старости још не могу у пензију.

pol

Свему су, кажу, криви неусклађени закони – Закон о полицијским службеницима БиХ и Закон о раду са Законом о ПИО РС, што их у потпуности дискриминише и угрожава им основна људска права.

„Нама се са 40 година пензионог стажа прекида радни однос, не уважавајући чињеницу да по Закону о ПИО нећемо бити пензионисани, јер немамо старосне услове. Ја конкретно у наредних осам година нећу стећи право на пензију, али немам право ни на поновно запослење, на одлазак на берзу рада, моје троје малољетне дјеце неће бити здравствено осигурано и у таквој ситуацији смо сви ми“, каже Рашо Ћурић, један од обесправљених полицајаца.

И његов колега Саво Драговић, који је 3. априла ове године добио рјешење о прекиду радног стажа због напуњених 40 година пензионог стажа, каже да има још двије и по године чекања и да је због тога најприје уложио жалбу Граничној полицији, па онда и првостепеном органу и добио одбијенице, а у септембру слиједи расправа на Суду БиХ, коме се касније жалио.

Каже да не очекује рјешење на овај начин, јер су неке њихове колеге раније прошле цјелокупан овај поступак и добијале негативне одговоре, а све због Закона о ПИО РС, који, иако изгласан прије пет година, до данас није усклађен с поменутим законима.

Они тврде да су се жалили и омбудсману за људска права, од којег су добили препоруку за предсједника Владе, Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ да у најскорије вријеме треба ускладити ову законску регулативу и ријешити њихов проблем.

Ћурић каже да се ипак ништа није промијенило јер је Закон о измјенама и допунама Закона о полицијским службеницима повучен када је ишао на гласање 22. јула ове године и то на приједлог Савјета министара БиХ јер је имао више од 50 амандмана, а није ушао ни у хитну процедуру, што су предлагали посланици Тадић и Бабаљ.

То су потврдили и из Министарства безбједности БиХ, одакле смо добили одговор да су, свјесни проблема полицајаца у РС, кроз измјене и допуне Закона о полицијским службеницима БиХ спорне одредбе ускладили са Законом о пензијском и инвалидском осигурању РС, али је, како наводе, „Савјет министара БиХ из парламентарне процедуре повукао овај приједлог због великог броја амандмана којима се мијења више од 50 посто одредаба“.

Уз увјеравање да ће Министарство безбједности БиХ врло брзо припремити нови нацрт цјеловитог текста закона, они наводе да је за спровођење потпуно нове процедуре потребно додатно вријеме. Свјесни тешке егзистенцијалне ситуације у којој се налазе полицајци, министар Драган Мектић недавно је одржао састанак с представницима полицијских службеника агенција на државном нивоу.

„На састанку је разговарано о модалитетима изналажења што хитнијег рјешења, при чему би се истовремено ријешио статус полицајаца којима је већ престао радни однос, као и оних који тек треба по овом основу да оду у пензију“, каже се у допису који смо добили из овог министарства, гдје наводе да је једна од могућности измјена само једног спорног члана 119 у актуелном закону.

Требињски гранични полицајци кажу да све ово није ништа ново за њих и да не виде рјешења осим блокирања надлежних бх. институција, а у томе им се, како додају, могу придружити и радници СИПА и ОБА, и то углавном дискриминисани Срби из РС, а у наредних годину дана на овај начин без посла остаје њих око 160.

Независне новине

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар