Слободна Херцеговина » Млекари РС: Ако се не забрани увоз хрватског млека, блокираћемо границу!
НАСЛОВИ

Млекари РС: Ако се не забрани увоз хрватског млека, блокираћемо границу!

  • Млекари дали рок од пет дана властима БиХ да забране увоз из Хрватске или ће затворити границе. Одговорићемо жестоко на срамну провокацију Хрватске – каже први млекар РС Владимир Усорац

rs-mleko_620x0

Уколико власти Босне и Херцеговине у року од пет дана не забране увоз млека и млечних производа из Хрватске у БиХ, млекари из БиХ ће стати на границе и затворити их. Забранићемо превоз сваке врсте робе из Хрватске, али и улаз хрватским политичарима у БиХ!

Ово је за „Новости“ изјавио Владимир Усорац, председник Удружења пољопривредних произвођача РС, напомињући да је потез Хрватске и њихових политичара да стопирају увоз млека из БиХ „сраман и понижавајући за БиХ“.

– То није само понижење са економске, политичке, него и са људске стране. Сада су показали своје право лице. Али сада је и време да коначно рашчистимо неке рачуне заувек – рекао је Усорац.

Као прву меру, млекари из БиХ тражиће од власти БиХ да се стопира увоз млека и млечних производа из Хрватске, док се не испита сумња да се њихове краве хране генетски модификованом сојом и кукурузом.

– Ми имамо такву информацију, па је следом тога и млеко из поједних хрватских млекара генетски модификовано. Због здравља наших грађана, али и поштовања прописа, ми под хитно тражимо да у року од пет дана буде забрањен увоз млека и млечних производа из Хрватске – категоричан је Усорац.

Он је истакао да млекари из БиХ, осим тога, имају информацију да је млеко појединих произвођача из Хрватске „у ствари млеко у праху, помешано са водом“, па ће и због тога тражити експертизу надлежних инспекција.

– Ово је потребно, тим пре, јер инспекције у БиХ контролишу млеко домаћих произвођача, али не и оних из ЕУ. Тако да је сада време да се неке ствари рашчисте за свагда – напомиње Усорац.

И док млекари спремају радикалне облике борбе, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба најавио је да би у понедељак, 31. августа, у Бриселу требало да разговара са директором Директората за здравље и безбедност хране Бернардом ван Гетеном о одлуци о обустави извоза млека из БиХ у ЕУ.

Калаба је Срни рекао да ће се чути са Ван Гетеном да би се дефинитивно договорили о предстојећем састанку.

– Сада се зна да је Хрватска поднела жалбу Европској комисији на одлуку о извозу млека из БиХ у ЕУ, а ја мислим да ћемо на овом састанку разјаснити зашто је то учињено – навео је Калаба.

Он је потврдио да ће разговору у Бриселу присуствовати и помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ и шеф сектора пољопривреде, прехране, шумарства и руралног развоја при овом министарству Душан Нешковић.

Калаба сматра да су процедуре прекршене јер је до 13. августа требало да стигну приговори на одлуку о извозу млека. Канцеларија је обавештена да је листа млекара из БиХ, којима је одобрен извоз у ЕУ објављена 16. јула и да ће постати валидна 26. августа.

Европска комисија је пре два дана суспендовала процедуру за укључивање на нову листу произвођача млека и млечних производа, коју је доставила БиХ, иако је Хрватска уложила жалбу након истека рока за њено подношење.

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да млекари из БиХ неће моћи да пласирају млеко и млечне производе на тржиште ЕУ до 16. септембра, када ће то питање разматрати надлежна секција Сталног одбора за ланац исхране и здравље животиња.

БиХ „ШАМАРА“ КО КАКО ХОЋЕ

Порука која се шаље на овакав начин је да Босну и Херцеговину „шамара“ како ко хоће, а због тога највише испаштају управо пољопривредници. Разочарани смо, али нисмо изненађени. БиХ је земља с којом се сви играју и своје политичке игре пребацују преко леђа компанија које вредно раде у овој земљи и од пољопривредника, што је још већа туга, рекао је за „Kliks.ba“ директор сарајевског „Милкоса“ Адин Факић.

ПРОТЕСТНА НОТА
Калаба је јуче уложио протестну ноту Делегацији Европске комисије у БиХ поводом одлуке о обустави извоза млека из БиХ у ЕУ и најавио да ће затражити састанак у Директорату у Бриселу да би добили објашњење зашто је и под којим околностима повучена раније одобрена листа млекара у БиХ који могу извозити своје производе.

Извор: Новости.рс / А. Мацановић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина