Млекари РС: Ако се не забрани увоз хрватског млека, блокираћемо границу!

  • Млекари дали рок од пет дана властима БиХ да забране увоз из Хрватске или ће затворити границе. Одговорићемо жестоко на срамну провокацију Хрватске – каже први млекар РС Владимир Усорац

rs-mleko_620x0

Уколико власти Босне и Херцеговине у року од пет дана не забране увоз млека и млечних производа из Хрватске у БиХ, млекари из БиХ ће стати на границе и затворити их. Забранићемо превоз сваке врсте робе из Хрватске, али и улаз хрватским политичарима у БиХ!

Ово је за „Новости“ изјавио Владимир Усорац, председник Удружења пољопривредних произвођача РС, напомињући да је потез Хрватске и њихових политичара да стопирају увоз млека из БиХ „сраман и понижавајући за БиХ“.

– То није само понижење са економске, политичке, него и са људске стране. Сада су показали своје право лице. Али сада је и време да коначно рашчистимо неке рачуне заувек – рекао је Усорац.

Као прву меру, млекари из БиХ тражиће од власти БиХ да се стопира увоз млека и млечних производа из Хрватске, док се не испита сумња да се њихове краве хране генетски модификованом сојом и кукурузом.

– Ми имамо такву информацију, па је следом тога и млеко из поједних хрватских млекара генетски модификовано. Због здравља наших грађана, али и поштовања прописа, ми под хитно тражимо да у року од пет дана буде забрањен увоз млека и млечних производа из Хрватске – категоричан је Усорац.

Он је истакао да млекари из БиХ, осим тога, имају информацију да је млеко појединих произвођача из Хрватске „у ствари млеко у праху, помешано са водом“, па ће и због тога тражити експертизу надлежних инспекција.

– Ово је потребно, тим пре, јер инспекције у БиХ контролишу млеко домаћих произвођача, али не и оних из ЕУ. Тако да је сада време да се неке ствари рашчисте за свагда – напомиње Усорац.

И док млекари спремају радикалне облике борбе, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба најавио је да би у понедељак, 31. августа, у Бриселу требало да разговара са директором Директората за здравље и безбедност хране Бернардом ван Гетеном о одлуци о обустави извоза млека из БиХ у ЕУ.

Калаба је Срни рекао да ће се чути са Ван Гетеном да би се дефинитивно договорили о предстојећем састанку.

– Сада се зна да је Хрватска поднела жалбу Европској комисији на одлуку о извозу млека из БиХ у ЕУ, а ја мислим да ћемо на овом састанку разјаснити зашто је то учињено – навео је Калаба.

Он је потврдио да ће разговору у Бриселу присуствовати и помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ и шеф сектора пољопривреде, прехране, шумарства и руралног развоја при овом министарству Душан Нешковић.

Калаба сматра да су процедуре прекршене јер је до 13. августа требало да стигну приговори на одлуку о извозу млека. Канцеларија је обавештена да је листа млекара из БиХ, којима је одобрен извоз у ЕУ објављена 16. јула и да ће постати валидна 26. августа.

Европска комисија је пре два дана суспендовала процедуру за укључивање на нову листу произвођача млека и млечних производа, коју је доставила БиХ, иако је Хрватска уложила жалбу након истека рока за њено подношење.

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да млекари из БиХ неће моћи да пласирају млеко и млечне производе на тржиште ЕУ до 16. септембра, када ће то питање разматрати надлежна секција Сталног одбора за ланац исхране и здравље животиња.

БиХ „ШАМАРА“ КО КАКО ХОЋЕ

Порука која се шаље на овакав начин је да Босну и Херцеговину „шамара“ како ко хоће, а због тога највише испаштају управо пољопривредници. Разочарани смо, али нисмо изненађени. БиХ је земља с којом се сви играју и своје политичке игре пребацују преко леђа компанија које вредно раде у овој земљи и од пољопривредника, што је још већа туга, рекао је за „Kliks.ba“ директор сарајевског „Милкоса“ Адин Факић.

ПРОТЕСТНА НОТА
Калаба је јуче уложио протестну ноту Делегацији Европске комисије у БиХ поводом одлуке о обустави извоза млека из БиХ у ЕУ и најавио да ће затражити састанак у Директорату у Бриселу да би добили објашњење зашто је и под којим околностима повучена раније одобрена листа млекара у БиХ који могу извозити своје производе.

Извор: Новости.рс / А. Мацановић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар