Откривена још 4 Билећанина који су на основу лажне документације добили инвалидске пензије

  • Откривена још 4 Билећанина који су на основу лажне документације добили инвалидске пензије

novci
У Фонду пензијског и инвалидског осигурања /ПИО/ Републике Српске откривене су још четири преваре са медицинском документацијом Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије на основу које су лица из Билеће стекла инвалидску пензију.

Корисници инвалидске пензије чији су иницијали П.М. /48/, Б.Б. /52/, Р.Д. /50/ и Д.Б. /46/ из Билеће остварили су право на инвалидску пензију у периоду од 2007. до 2009. године, као четрдесетогодишњаци.

Из Фонда наводе да је у овом периоду забиљежено огромно годишње повећање броја пензија, посебно инвалидских, а у посљедњих пет мјесеци откривено је већ 17 лажних пензија у наставку акције Фонда ПИО „Стоп преварама до пензије поштено“.

У пензијском фонду сумњају да би могло бити откривено можда стотине, па и хиљаде корисника који су у ранијем периоду остварили право на инвалидску пензију на нелегалан начин. Право на инвалидску пензију П.М. је стекао у четрдесетој години живота, са 24 године пензијског стажа, Б.Б. у четрдесетшестој години са 20 година пензијског стажа, Р.Д. у четрдесетчетвртој години са 25 година пензијског стажа и Д.Б. у тридесетдеветој години живота са 19 година пензијског стажа.

На лажним отпусним листама дијагнозе су биле психозе, депресије, посттрауматски синдром, што се, како је процијењено, најтеже доказује. У отпусним листама Клинике за психијатрију, чија је аутентичност оспорена, у сва четори случаја као и у једном случају раније провјере на истој клиници од маја 2015. године, уочено је да је на грубо фалсификованом медицинском документу чак погрешно наведено и име начелника одјељења.

У саопштењу Фонда ПИО наводе да је текст отпусне листе препун немедицинских појмова, са констатацијама и дијагнозама које су у основи истовјетне и сасвим сигурно потичу из исте „радионице“. И у овом случају превере Фонд ПИО је најавио да ће одмах покренути процедуру престанка права на пензију, а поднијеће и кривичну пријаву против лица због фалсификовања медицинске документације.

У процесу провјере на молбу и захтјев Фонда ПИО Републике Српске из Клиничког центра Србије је одговорено у најкраћем року и јасно и недвосмислено потрврђено да према доступним подацима наведена лица нису заведена као пацијенти који су боравили у овој установи, а приложена медицинска документација није издата у овој установи.
У фонду указују да је већина претходно откирвених превара и фалсификата медицинске документације откривена код становника општине Билећа, на подручју у надлежности филијале Требиње.

Свих 17 до сада откривених корисника инвалидске пензије који су право остварили на основу фалсификоване медицинске документације су са подручја Херцеговине, од којих њих 14 из Билеће.

„Прије десетак дана готово иста превара откривена је са четворо корисника из Билеће, који су у поступку рјешавања захтјева за инвалидску пензију код Фонда ПИО прије шест до седам година приложили фалсификовану медицинску документацију за коју је Војномедицинска академија у Београду у потпуности оспорила валидност“, подсјећа се у саопштењу.

До сада је по овом основу право на пензију престало за девет корисника, док је за четири корисника поступак још у току.

„Откривени случајеви недвосмислено указују на то да је у Билећи постојала ‘штампарија’ лажне медицинске документације, на основу које су годинама на нелегалан начин поједини осигураници са подручја Херцеговине остваривали право на инвалидску пензију“, закључује се у саопштењу.

У Фонду очекују да ће истрага показати да ли иза свега стоји организована група фалсификатора медицинске документације.

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар