Три лица из Билеће фалсификовала документацију да би се домогли пензије

 

  • Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске открио је три нова случаја преваре у остваривању права на инвалидску пензију коју су починила три лица из Билеће.

bil

Постоји и званична потврда да су Ш.З. /54/, М.М. /46/ и В.Д. /48/, сви из Билеће, при остваривању права на инвалидску пензију фалсификовали медицинску документацију Клиничко-болничког центра /КБЦ/ „Звездара“ Београд.

Из Фонда ПИО наводе да су ова лица право на инвалидску пензију остварила 2009. и 2010. године у Филијали Требиње, у периоду за који се отворено сумња да се до рјешења о праву долазило олако, посебно на подручју Херцеговине, гдје је проценат инвалидских пензија био и до 10 одсто већи него на подручју осталих филијала.

Током акције „СТОП преварама, до пензије поштено“, Фонд се недавно обратио КБЦ „Звездара“ да би провјерио валидност медицинске документације овог центра.

„Врло брзо и јасно је одговорено да медицинска документација у сва три случаја, са њиховим меморандумом и печатом, није валидна. У одговору је наведено да ова три лица нису уопште лијечена у овој клиници, нису заведена ни у једну књигу лијечених, нити књигу амбулантно прегледаних“, саопштено је из Фонда ПИО.

Из Фонда наводе да је име љекара и начелника одјељења непостојеће, а код другог љекара погрешно је наведена специјалност.

У писаном одговору КБЦ „Звездара“ наводи се и да су факсимил и потпис љекара неодговарајући, као и да медицинска документација није вјеродостојна, што показују нестручне формулације, писање ијекавицом, те недостатак броја протокола и матичног броја историје болести.

Након добијене потврде да је ријеч о фалсификованој медицинској документацији Фонд је одмах обуставио исплату пензије за Ш.З, М.М. и В.Д, а истовремено покренуо процедуру за поступак доношења рјешења о укидању права на инвалидску пензију и поврата исплаћених средстава.

Против ових лица биће поднесена и кривична пријава Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

У Фонду ПИО карактеришу „преваром без преседана“ три нова случаја преваре који су откривени иако до краја још нису окончани претходни случајеви преваре и фалсификовања медицинске документације за шест корисника инвалидске пензије, такође, са подручја требињске Филијале, гдје су Клиника за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ Београд и Клиника за психијатрију Клиничког центра Србије оспорили аутентичност медицинске документације и чињеницу да су уопште били лијечени у тим установама.

АГ.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар