ДОДИК ПОБЈЕДИО, ЗАПЈЕВАО И ПОРУЧИО: Укидам Инцка! (ВИДЕО)

  • Милорад Додик, који је према првим подацима победио на избору за српског члана Председништва БиХ, каже да ће одмах тражити укидање високог представника за БиХ.

Према првим прелиминарним резултатима ЦИК-а, на изборима за чланове Председништва БиХ победили су Шефик Џаферовић, Жељко Комшић и Милорад Додик.

Додик, који је и председник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) је за РТС рекао да, уколико остали чланови Председништва БиХ желе да прихвате његов предлог имаће дијалог, јер како је објаснио, ако хоће да направе „мало јачу Босну него што је имамо данас, онда морају да избаце високог представника“. Тренутно је н атој функцији, подсетимо, Валентин Инцко.

„Покушаћу да својим дипломатским контактима обезбедима подршку. Знам да Русија прихвата, да већина земаља прихвата, да Србија се слаже, Хрватска се слаже. Остало је да се још сложи Америка“, рекао је Додик.

Он је казао да у Босни и Херцеговини постоји „стара америчка администрација која ради по рецедивима прошлости“, али да ће покушати да пошаље писмо председнику САД Доналду Трампу и затражи његову подршку да се укине високи представник.

„Верујем да ћу успети да дођем до њега“, казао је Додик и захвалио на помоћи и пажњи коју Србија има према РС.

„Ја ћу тражити да то буде званичан став Председништва, уколико Босна жели да буде суверена и хоће да буде земља у међународном капацитетуонда мора да ради без високог представника“, рекао је Додик. Он је објаснио и да ће затражити да странци не буду у Уставном суду Босне и Херцеговине.

„Странци у уставном суду морају да иду, то ће бити један од мојих првих захтева. Ако не буде дијалога на ту тему и прихватања од стране других представника, немам разлога да ја прихватим било шта што они мисле да треба да ураде“, рекао је Додик.

„Ја ћу покушати да позицију Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине ојачам и позицију српског народа у целини“, рекао је Додик и додао да ће или путем видео линка из канцеларије у Источном Сарајеву учествовати у седницама Председништва Босне и Херцеговине.

На изборима за српског члана Председништва БиХ кандидат СНДС-а освојио је највећи број гласова – 55,15 одсто, док је Младен Иванић освојио 41,98 одсто гласова, показују подаци Централне изборне комисије БиХ, на основу гласова са 43,42 одсто бирачких места.Након проглашења победе Додик је, како су пренели медији, у свом изборном штабу запевао „Не може нам нико ништа“.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар