ДЕЛЕГАЦИЈА ХЕРЦЕГОВАЦА ПОСЈЕТИЛА ИНЦКА: Надамо се да ће се зауставити отимање српске земље у Пребиловцима

  • Представници херцеговачких удружења у Србији замјеник Координационог одбора  херцеговачких удружења Светозар Црногорац и предсједник СНД Пребиловци Миленко Јахура састали се у понедјељак 14. маја 2018. године са Високим представником УН у БиХ Валентином Инцком и његовим сарадницима.

Свештеник Милан Бужанин, Светозар Црногорац, Валентин Инцко и Миленко Јахура

Састанак је одржан у сједишту ОХР у Сарајаву, а поред Црногорца и Јахура на састанку су присуствовали парох коњички свештеник Милан Бужанин  и предсједник Савјета Мјесне заједнице Пребиловци Бранко Екмечић .

Тема ове посјете била су угрожена људска, национална и имовинска права српске заједнице у Долини Неретве и  Федерацији БиХ, са посебним освртом на мученичке Пребиловце.

Поглед на Пребиловце и оближњу шљункару

Херцеговачка удружења су Валентину Инцку доставила обимну документацију у којима су наведене конкретне информације и предлози како да се заустави узурпација земљишног простора  села Пребиловци који је у приватном власништву. Уручен је и извод из земљишних књига са списком који садржи 232 имена сувласника КП Краварица-Црно Брдо у КО Пребиловци.

Девастација околине храма

–  У деведесетоминутном разговору са Инцком и Американцем  Михаелом Дојлом детаљно смо објаснили девет проблематичних ситуација, за које је одговорна  општинска,  кантонална и власт Федерације, посебно отимање непокретне имовине и друго што отежава обнову насеља, повратак избјеглих и расељених и нормалан живот оних који тамо бораве. Није им било пријатно слушати  нашу аргументацију, која не може да се негира, а згражавали су се док су слушали историју села и  трагичну судбину његових становника – рекао је након састанка Светозар Црногорац, који је изразио наду да ће Инцко обићи Пребиловце, али и друга херцеговачка стратишта.

Испред јаме Бивоље брдо

Црногорац је Инцку као поклон уручио последње издање СКПД Просвета и општине Гацко Злочини независне државе Хрватске и њемачког окупатора у Херцеговини 1941 -45 . Ријеч је о Зборнику докумената који су приредили др. Саво Скоко и Милан Граховац а објавила издавачка кућа Филип Вишњић- Београд .

Уклоњен званични путоказ за Пребиловце

Разговором који је трајао више од 90 минута задовољан је и предсједник СНД Пребиловци Миленко Јахура.

– Обавили смо аргументован разговор, уљудно смо саслушани, оставили смо озбиљну документацију и надам се неким резултатима. Међутим, морамо наставити са даљим молбама и притиском, а у томе треба да помогне власт Републике Српске, српске херцеговачке општине и Српска православна црква – рекао је Јахура се нада да ће Валентин Инцко започети разговоре са руководством општине Чапљина и спречити започете незаконите активности.

Пчелињак Анте Крешића у узурпираној задружној штали

– Вријеме је пред нама и видјећемо да ли ће бити резултата. Домаћини су изразили разумијевање за наше молбе и аргументе.Састанак је био користан, јер смо сада сигурни да је Инцко у потпуности упознат са цијелом ситуацијом – рекао је Јахура.

Минирани споменик у Тасовчићима – силос

Предсједник МЗ Пребиловци Бранко Екмечић свједочио је о тренутној ситуацији и проблемима у Пребиловцима.

Отац Милан Бужанин изниоје проблеме са којима се суочавају Срби повратници и власници непокретности у општини Коњиц и  позвао је Валентина Инцка да  25. маја на дан српског страдања посјети некада велико и чувено српско село Брадина које је у претходно рату тешко пострадало.

Факсимилил дијела достављене докукентације у којој је представљена и трагична судбина мученичких Пребиловаца

Комплетна документација коју је доставила делегација Херцеговаца преведена је и на енглеском језику.

Т.Ћ.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору