ЛУКА ПЕТРОВИЋ: Чистог образа идемо пред народ и од октобра очекујемо још већу власт!

  • Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић рекао је да опозицији у Републици Српској, СДС-у и ПДП-у, одговара одгађање и бјежање од законитих рокова за одржавања локалних избора у Срској и БиХ, јер и према анкетама, које сами проводе, увиђају да лоше стоје.

Лука Петровић – Фото: Трифко Ћоровић

“И онда говоре, хајде да изборе помјеримо бар 15 дана, мјесец или мјесец и по, па ћемо имати бољу шансу… Али они /СДС и ПДП/ то не могу јер су показали да и даље не раскидају коалицију са СДА и Демократским фронтом, а која је против интереса Српске. С друге стране, нама, који радимо на јачању и очувању Српске, избори апсолутно одговарају и спремни смо чистог образа да изађемо пред свакога, пред активисте и међу народ”, рекао је Петровић.

Он је рекао да је нелегалан избор чланова ЦИК-а БиХ, у којој су силом већине изабрани људи из поменутих опозиционих странака, подсјетивши да се, према Изборном закону, избори увијек одржавају у првој недјељи у октобру, осим ако тада не буде вјерски празник.

“За нас је законити датум 4. октобар и тада изборе треба одржати. у Закону нема могућности одгађања избора, а они су их пролонгирали прво наводећи да немају финансије за њихово одржавање. ЦИК је задужен за спровођење избора и изборних радњи до спровођења закључења изборног процеса, а не за обезбјеђење финасирања, што је дужност Савјета министара, ентитетских влада и локалних заједница”, појаснио је Петровић.

Он је рекао да је кривично дјело што је ЦИК мимо Закона о јавним набавкама БиХ расписао тендер за набавку гласачких листића, за шта нема обезбијеђен новац, као и да је спорно што први дан, по расписивању избора, није успоставила ходограм активности, иако је то била дужна.

Генерални секретар СНСД-а је оцијенио да у ЦИК-у имају двије варијанте, а прва је да пониште нелегалну одлуку о пролонгирању избора, да они буду одржани 4. октобра и да успоставе ревидирани ходограм активности за спроовођење избора.

“Друга варијанта је да ту одлуку ЦИК-а поништи Уставни суд коме смо поднијели апелацију или Суд БиХ коме смо упутили иницијативу за испитивање законитости тог акта. Ако Уставни суд утврди да су нелегално изабрани чланови ЦИК и да је неуставно пролонгирање избора, могуће је да се иде ка ‘мостаризацији’ БиХ у смислу избора. Међутим, увијек постоје правила како се законито бирају чланови ЦИК-а”, рекао је Петровић за АТВ.

Он је поручио да је циљ СНСД-а и његових коалиционих партнера /ДНС, Демос, СП, СПС, Уједињена Српска и НДП/ освајање власти у најмање 80 одсто локалних заједница у Српској.

“Имамо 63 локалне заједнице у Српској, плус дистрикт Брчко и сигуран сам да ћемо са нашим капацитетима, пројектима и ангажманом имати и више од тога. Сада имамо власт у 46 општина и сигуран сам да ће тај број порасти. То не говори само о нашој снази, већ и да смо ангажовани на терену, што људи виде”, навео је Петровић.

Он је додао да се у свим локалним заједницама гдје је СНСД на власти види бољитак у протекле четири године.

“Водимо се тиме да уводимо радну, а не социјалну атмосферу, да реализујемо огроман број инвестиција, отварамо радна мјеста. Наравно, увијек се очекује више, али направили смо корак напријед у свим мјестима гдје смо на власти”, истакао је Петровић.

Он је рекао да је СНСД са својим кадром на локалном и републичком нивоу, који носе велику одговорност, присутан и препознатљив по раду на терену цијеле Републике и шире, док поједини опозиционари, с друге стране, немају дневне радне активности, већ се снимају на друштвеним мрежама и приказују као тобожњи спасиоци.

Петровић је рекао да ће СНСД са коалиционим партнерима на локалу договарати најбоље кандидате.

“Када је ријеч о Добоју и Бијељини мислим да ту не може бити проблема јер су договорени побједнички аранжмани с циљем развоја тих локалних заједница, а све на добробит грађана у тим заједницама. Сигуран сам да ће СНСД заједно са коалицијом побиједити у свих осам градова. Циљ је да у смислу договора са народом приђемо сваком домаћину, породици и обичном човјеку, да сагледамо њихове проблеме и урадимо све што је могуће да се они ријеше”, рекао је Петровић.

Он је додао да је СНСД коалиционим партнерима већ упутио писмо да знају шта да очекују уколико на изборима буду ишли са опозицијом.

“Најкоректније би било да, уколико не иду са СНСД-ом, иду самостално на изборе, без односа са опозицијом. Не можете јести залогаје са републичког нивоа, а на локалном ићи с другим, што није коректно”, констатовао је Петровић.

Он је рекао да је актуелна власт у Требињу и осталим мјестима у Херцеговини показала патриотизам када је ријеч о развоју и улагањима у тај дио Српске, наводећи да су нетачни опозициони наводи да се други дијелови Српске развијају на уштрб Херцеговине.

“Херцеговина је равноправан дио Српске и као таква треба да се развија као и остали дијелови Републике”, оцијенио је Петровић и додао да су односи са бизнисменом Родољубом Драшковићем захладили, јер се он, из само њему познатих разлога, опредијелио да иде против власти у Српској уз коју је био 13 година и која је била коректна према њему.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар