ГАЛЕРИЈА ЗНАМЕНИТИХ ХЕРЦЕГОВАЦА: Васкршњи дар трговца Тома Ћеловића

  • Од давнина је у дичној Херцеговини, и у самом Требињу, било људи доброг срца и добре душе. Поготово оних који су се обазирали на то да они имају нешто а да неки немају ништа.

 

Тако су и многи требињски трговци, кроз историју, волели свој народ, помагали му и саосећали с његовом патњом и мукотрпним животом.

Један од таквих био је и трговац Томо Ћеловић.

Када му је требињски протопревизитер свештеник Сава Л. Пјешчић указао на тежак живот појединих својих парохијана, нарочито сељана, да немају ни мрве хлеба а да се приближава Васкрс те 1889. године, Томо је одмах реаговаo.

На Лазареву суботу, писмено је известио свештеника  да за такве људе, од свог трговачког иметка, поклања три тоне брашна, број 9, и да га боли тешко стање својих сународника.

Свештеник Пјешчић је уз помоћ Саве Петковића, Николе Туровића и Сима Перовића, који нису жалили труда, поделио брашно сиротињи, да уз кору хлеба, ако ништа друго, могу се Богу помолити и захвалити Тому Ћеловићу на дару.

Указујући на овај гест, у своје име и у име обрадоване сиротиње, као знак изказане јавне благодарности, са жељом да се на Тома угледају и други којима је Бог дао да могу пружити неку помоћ, свештеник Пјешчић је о овом гесту послао прилог „Дабро Босанском источнику„ листу за црквено-просветне потребе српско-православног свештенства у Босни и Херцеговини, који је објављен 1. маја 1889. године, у броју 9.

Свештеник Пјешчић истиче да његовим парохијанима није било краја срећи, уз примљени дар говорили су „Е, Бог га поживио! Бог ће му надокнадити!„

Улога оваквих племенитих људи била је видљива и поштована у друштву.

Као такав, вредан, марљив, велики родољуб, трговац Томо Ћеловић је после смрти архимандрита Мелентија Перовића 1887. године изабран за председника Одбора за изградњу нове цркве у Требињу.

Са многим Србима, уз њихову дарежљиву десницу, допринео је својим радом и прилозима да се сагради дом молитве и Хришћанске љубави, Саборни храм Светог Преображења Господњег.

Томо Ћеловић је својим прилозима помагао и унапређивао српску просвету. Значајни су били његови прилози за рад српско-православне основне школе.

Ово је само један од примера какви су били Срби и Хришћани наши преци.

 

Припремио Миливоје Мишо Рупић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар