ЧЕМЕРНО: Прво крштење у освештаном храму Свете Петке (ВИДЕО)

  • У селу Чемерно, на највишој тачки општине Гацко, епископ Григорије освештао је новоизграђену цркву Свете Петке. Ово је први вјерски објекат који је направљен на овом простору. Ктитор цркве је млади Душан Кекић, чији су преци поријеклом са ових простора.

    cemerno

Иако се Чемерно помиње још у петнаестом вијеку, тек прошле године почела је градња прве цркве у овом мјесту.
Тридесетједногодишњи Душан Кекић, постао је најмлађи ктитор у Епархији захумско-херецговачкој и приморској. Каже да је овим испунио завјет дат још у дјетињству, да направи цркву у родном мјесту својих прадједова. Једногодишњи Петар, Душанов син, прва је беба крштена у овом храму.
Црква је направљена по угледу на првобитну капелу на Ловћену. Од како је порушена стара Његошева капела, ово је шеснаести православни храм који је направљен по угледу на њу.
У пригодној бесједи владика Григорије рекао је да иако планина Чемерно има помало „страшно“ име, она је заправо лијек и спасење за све нас.
„Вјерујем да у срцима свих вас постоји нека божанска пјесма која вам окрива да смо на чудесан начин изведени на ову гору, гору преображења, гору нашег исцјењења, гору нашег поновног исправљења“, рекао је владика Григорије.
Изградња храма велики је догађај за цијелу Епархију, а посебно мјештане овог села.
Својим прилозима, градњу су помогли мјештани Чемерна, општина Гацко, предузеће РиТЕ.
Ктитор Кекић најавио је и нова улагања у ово мјесто, прије свега обнову школе.

Извор: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар