СЈЕНИЧАК НА КОРДУНУ, 31. ЈУЛ 2022. ГОДИНЕ: ОСВЕЋЕЊЕ СРПСКОГ ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ

  • Темељно обновљени српски храм Преподобне мати Параскеве у селу Сјеничак на Кордуну код Карловца биће освећен у недељу 31. јула 2022. године.

Свечани чин освећења у црквеном обреду познатом као троносање, предводити ће епископ горњокарловачки Герасим уз саслужење свештенства и монаштва.   Овај велики догађај, не само за Сјеничак, већ и за цијели српски народ на Кордуну пратити ће више културних и забавних манифестација. Своје учешће најавиле су појединци, фолклорне секције и пјевачке групе српских удружења са Кордуна, као и из Београда. Очекује се присуство више личности из јавног и политичког живота Срба у Хрватској, из Србије, Републике Српске, али и дијаспоре.

Обнова цркве трајала је пуних 10 година. Oд 2012. године 447 приложника – појединаца, институција и удружења из целог свијета дало је новчана средства како би се овај објекат могао завшрити и привести у богослужбену употребу. Обнову је спровео црквени грађевински одбор на чијем челу је био парох Друге карловачке парохије протојереј ставрофор Радослав Анђелић.

Српски храм Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку датира још из 1715. године као црква-брвнара. На мјесту тога храма 1934. године узидана је нова црква коју су усташе 1942. запалиле и срушиле. На темељима тога храма 1989. године тадашњи владика Горњокарловачки Симеон Злоковић благословио је почетак обнове која је због рата 1991. прекинута, а настављена 2012. године.

На новом српском храму у Сјеничаку постављена је спомен плоча Сави Мркаљу (Сјеничак 1783. – Беч 1833) реформатору српске ћирилице и српског језика чије је дјело послужло Вуку Стефановићу Караџићу као основ за реформу српског језика. Он је у школи у оквиру ове цркве стекао прву писменост.

С. Данчуо

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Горан Аџић Reply

    Светозар Данчуо, мој пријатељ и велики Србин где год се налазио, у Сјеничаку, Карловцу или Чикагу.

Оставите коментар