На празник Свете Петке у Ковину одржано традиционално 28. вече гусала и епске поезије

  • На празник преподoбне Свете Петке удружење Прекодрински Срби из Ковина по 28. пут организовало је је традиционално вече гусала и епске поезије у Центру за културу Ковин.

Како је на почетку програма истакао надахнути водитељ програма професор Никола Љубоја скуп је посвећен страдању и јунаштву српског народа и стогодишњици завршетка Великог рата.

Љубитељи гусала, народног стваралаштва, посебно епске поезије као и историје уживали су у наступу народних гуслара, а водитељ програма се потрудио да публици представи биљешке које су странци остављали задивљени српским јунаштвом и храброшћу.

На почетку програма здравицу је подигао Вукојица Сандић.

Гусларски поздрав Косову упутио је Зоран Племић.

Потом је своје стихове о српској хероини Милунки Савић казивао херцеговачки пјесник и филозоф Божидар М. Глоговац

На сцени су се ређали мајстори на струнама потврђујући да су се гусле прославиле уз српске јунаке.

Александар Таушан уз гусле је казивао стихове пјесме „Академија гусала“, а Никола Јекнић стихове пјесме „Глас са Скадра“.

Пјесму о војводи Синђелићу казивао је народни гуслар Јован Лакићевић, а јуначку смрт Радула Радовића дочарао је народни гуслар Славко Алексић.

Гуслар Владо Руњо пјевао је о смрти Марка Пулетића, а народни гуслар, пјесник и књижевник Славко Јекнић програм је завршио извођењем пјесме Војвода Радомир Путник.

Шаролик гусларски репертоар обогатио је наступ фрулаша и гајдаша Горана Стаменковића и хармоникаша Павла Убовића.

Као и свих претходних година и овога пута домаћин је био Благоје Богдановић, предсједник Удружења Прекодрински Срби, који је од оснивања 1991. године на његовом челу.

Богдановић је рекао да је и ове године вече имало хуманитарни карактер и да је сав приход од улазница намијењен обнови цркве Светог Николаја у Косовској Каменици.

– Ковин је мјесто у коме живи велики број колониста. Сваки десети становник је сплетом ратних околности овдје пронашао свој дом и на тај начин допринио бољој демографској слици наше општине- рекао је Богдановић уз напомену да је ова манифестација централна и да би сигурно била посјећенија да се није поклопила са празником Свете Петке.

– Наше удружење је у вријеме ратних година помагало наш народ у свакој општини у БиХ, а помоћ смо слали и на Косово – рекао је Богдановић и посебно се захвалио Општини Ковин и спонзорима , „ТЕ Котролс“ Ковин, „Конвекс“ Београд, „Бродико“ Ковин, Пилана „Александар“ Багрем, ДТД Ковин, Керамика „Чичић“ и Сави Шаренцу.

Међу гостима је био замјеник општине Ковин Ратко Мосуревић, као и представници завичајних удружења из Вршца. Смедерева, Зрењанина и Београда.

ТЕКСТ И ФОТО: МИЛЕ ШАПИЋ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар