БОГОЈАВЉЕЊЕ У МОСТАРУ: Дјечак Павле Жерајић извадио Часни крст из Неретве

  • Осмогодишњи Павле Жерајић из Невесиња први је извадио Часни крст из ријеке Неретве приликом традиционалног пливања које се већ трећу годину на Богојављеније одржава у мостарском насељу Ортијеш.

Павлу је златник након изласка из Неретве уручио игуман манастира Житомислићи Данило Павловић.

Жерајић је био један од тридесетак учесника, који су се одлучили оживјети обичај пливања за Часним крстом на Богојављење и у Мостару, што је древни православни обичај.

Парох благајски Бранимир Боровчанин рекао је да радује то што сваке године на Неретви има све више пливача и да сваке године има све више младих.

“Нама који посматрамо са обале ово изгледа страшно, али онима који пливају није хладно. То је та благодат Божја. То је та сила која их грије у хладној води приликом традиционалног обичаја вађења крста”, рекао је Боровчанин.

Боровчанин каже да је посебно лијепо виђети да на Неретви на Богојављеније заједно пливају очеви и синови, али и да је похвално то да је било и старијих који су се одважили на ова потез.

Најстарији пливач имао је 65 година.

Павле Жерајић поријеклом је из Мостара, али је тренутно настањен у Невесињу.

Рекао је да је било хладно, али да је једва чекао овај празник јер је његов отац сваке године пливао за Часни крст.

“Била ми је част да пливам за Часни крст и доћи ћу и идуће године”, рекао је Жерајић.

Давор Судар из Мостара каже је да је ово лијеп обичај којим се његује традиција и да много значи повратницима у Мостару.

Пливању је претходила света литургија у Храму Светог Василија Острошког у Благају, а након догађаја организовано је и дружење и послужење за све учеснике и госте у Друштвеном дому у Ортијешу.

Пливање за Часни крст на Богојављење у Мостару је први пут одржано 2017. године на ријеци Неретви, у мостарском насељу Ортијеш.

Српска православна црква прославља 19. јануара Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је људе крштавао, припремајући их тако за долазак Месије.

На овај празник у храмовима се освјештава водица, која се сматра љековитом, а један од обичаја је и пливање за Часним крстом.

ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар