БОГОЈАВЉЕЊЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: До Часног крста на Шкверу први допливао Никола Москов

  • Православни вјерници прослављају данас празник Богојављење – у спомен на дан када је Јован Крститељ у ријеци Јордан крстио Исуса Христа.

Традиционално се на Богојављење, 19.јануара у храмовима освештава вода и организује пливање за Часни Крст.  Свете литургије  служене у црквама Св. Спаса на Топлој  и Св. Архангела Михаила на Белависти  и потом свечана литија од цркве Св. Архангела Михаила до Шквера,  гдје  је организовано освећење мора и пливање за Часни Крст.

 

Празником крштења Исуса Христа  почела је његова мисија хришћанске проповиједи. На Богојављење, према нашем народном обичају, вјерници измјењују поздраве – „Бог се јави“, „Ваистину се јави“!  Најмасовније је било овогодишње Богојављенско пливање у којем је учествовало 92 пливача.

У Богојављенском пливању на Шкверу  учествовали   најхрабри који одржавају традицију освештења мора.  До Часног крста први је допливаo Никола Москов.

Медаље уручио архијерејски намјесник за Херцег Нови Обрен Јовановић. Њему је припао златни медаљон, дар херцегновске Црквене општине.

-Имао сам огромну жељу да  учествујем у пливању за Часни крст, јер сам сестрићу желио да покажем шта су праве вриједности, који је прави пут.  Ово ми није први пут да се такмичи. Ово ми је четврто учешће на пливању за Крст Часни, рекао је Москов.

Сребрним медаљоном награђен је најмлађи учесник овог такмичења Павле Ђуришић, 11 мјесеци.

У такмичењу је учествовала и петогодишња Марија Пешић. Најстарији учесник је и ове године Будислав Станојловић (70 година). Њима је медаљу уручио Саво Дамјановић.

О Богојављењској традицији плавања за Часни крст обратио се  херцегновско староградски парох ,протојереј ставрофор Никола Тодоровић, који је поздравио велики до сада највећи број учесника, поздравом Бог се јави – Ваистину се јави! Захвалио се на подршци овом догађају од Ватерполо клуба Јадран-Ветерани, а посебно нашем суграђанину, Сави Дамјановићу који је и овог пута приложио златнике и награде за најуспјешније учеснике.

Архијерејски намјесник херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић је поздравио све учеснике.

-Да Бог драги, благослови све нас, када смо се  у овако великом броју окупили да освештамо море. Нека буде благословено и да празник донесе мир свим нашим морнарима на морима, поручио је отац Обрен уз благослов који је упућен и становницима нашега града.

Богојављење се слави од памтивјека, када се открило православље у пуноћи у основи својих догмата, у откровљењу живог Бога, којег прослављамо и данас, Бога који се јавио са Небеса и глас се чуо онда када је Христос приступио Јовану. И тада је било мношто народа, да их Претеча Јован Крститељ погружењем у води Јорданској очисти од гријехова. Св. Јован Претеча је последњи пророк Старозавјетни и први апостол Христов. Он, који је ишћекивао месију препознао је у личности Сина Божијег, који се појавио након 30 љета од пећине Витлејемске, када је угрејао срца, срца пастира, када су се јавили анђели са благим ријечима „Слава на висину Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“.


Према предању  док је Христос излазио из воде на њега су се, у облику голуба, спустио Дух свети, при чему се чуо глас Божији. Након Богослужења свештеници исти обред обављају и на оближњим ријекама и у мору. Купање у освештаној води практикује се од времена када је у ријеци Јордан крштен Исус Христ. Обичај је везан за вјеровање у љековитост и чудотворност те воде.


Вјерује се да се у поноћ на Богојављење отварају небеса и тада вјерници помисле жеље. Позната је за овај догађај изрека Светог Кирила Јерусалимског “Почетак свијета вода, почетак Јеванђеља Јордан”.

 

Радио Херцег Нови

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар