10 ГОДИНА ЕКУМЕНИСТИЧКИХ МОЛИТВИ У ДУБРОВНИКУ: Разбили смо предрасуде које смо имали једни о другима!

 • Екуменистичку молитву у Молитвеној осмини за јединство хришћана у четвртак, 20. јануара (на Јовањдан) у православној цркви св. Благовјештења у Дубровнику предводио је дубровачки парох о. Владан Перишић, а у молитви су учествовали епископ захумско-херцеговачки и приморски владика Димитрије Рађеновић и апостолски управитељ Дубровачке бискупије надбискуп Мате Узинић који је проповиједао.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

Прије 10 година  у Дубровнику  су започели овакви молитвени сусрети, па је овај био у знаку тог јубилеја, али и веома емотиван јер је попраћен опроштајем од надбискупа Узинића који је с владиком Григоријем започео екуменистичке молитве.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

Уз католичке и православне свештенике, монахе и вјернике на молитви у Дубровнику судјеловао је и новоименовани дубровачки бискуп Роко Гласновић.

Поздрављајући учеснике молитве надбискуп Узинић је рекао како нас на овим окупљањима, било у православној цркви или дубровачкој катедрали, увијек окупља исти циљ, а то је јединство Христове Цркве.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

– Вјерујем да смо кроз ових десет година дали бар мали допринос. Нисмо постигли тај коначни циљ, али вјерујем да смо му данас пуно ближи него што смо били прије десет година. Је ли могуће јединство Цркве? Је ли то само утопија? – запитао се Узинић додајући да будемо ли се уздали само у себе и своје снаге, нећемо никад постићи јединство, али „помоћ је наша у Господу“.

ЦИЉ НИСМО ПОСТИГЛИ, АЛИ СМО МУ СЕ ПРИБЛИЖИЛИ…

– Он је тај који ће учинити оно што ми не можемо, али то не значи да ми ништа не требамо радити –  рекао је Узинић.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

Гесло овогодишње молитвене осмине је: „Видјесмо гдје излази звијезда његова па му се дођосмо поклонити.“ (Мт 2, 1–12).

Говорећи о том јеванђељском одломку надбискуп Узинић је казао како је у овој молитвеној осмини „као примјер онога што бисмо можда могли и требали чинити показан примјер тројице мудраца“.

– Избор ове тројице мудраца као теме сусрета је избор Цркве Блиског истока која је у њима препознала себе, али у њима свако од нас, сви народи свијета могу такође препознати и себе саме. Што нам поручују ова тројица мудрих људи који су открили једну звијезду а онда ишли у потрагу за оним кога та звијезда представља, који је заправо права Звијезда? – запитао се Узинић наводећи како се звијезда коју су мудраци гледали негдје на небу спустила на земљу у витлејемску пећину и постала присутна у Исусу.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

– И ми би требало да попут њих посматрамо ту звијезду која у себи садржи наду, која говори о томе да је оно што се људима чини немогуће, ипак могуће, која нас повезује с Богом, а онда нас може ујединити једне с другима.  У Христовој присутности међу нама, од тренутка кад је положен у јасле у витлејемској пећини до  тренутка кад је распет на крсту и кад је ускрснуо из гроба, све то што нам цијело вријеме поручује је да требамо градити јединство с Богом и једни с другима – рекао је надбискуп Узинић.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

БЕЗ ВЕЛИКИХ СНОВА НЕ МОЖЕМО БИТИ ХРИШЋАНИ…

Он је истакао да су мудраце красили „велики снови“.

– Ти снови су им помогли да открију звијезду. Осим великих снова они су имали и способност да донесу велике одлуке. Нису остали да гледају у звијезду са стране, него су одлучили кренути у потрагу и стићи до остварења својих снова. На крају су то пронашли у малом витлејемском дјетету – рекао је надбиксуп Узинић и нагласио да и ову генерацију чине људи великих снова.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

– Без великих снова не можемо бити хришћани. Без снова о јединству Цркве не можемо бити Христови ученици. Требамо наставити сањати – рекао је надбискуп Узинић који се потом осврнуо на јубилеј десет година екуменских молитава и сусретања у Дубровнику.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

Захваљујући се на сарадњи владици Григорију, владици Димитрију, свештеницима обје цркве, а посебно вјерницима који су се увијек у значајном броју окупљали на овим скуповима, надбискуп Узинић је истакао да су храбре одлуке утицале на промјену ситуације која се тиче како односа двије цркве, тако и односа међу градовима и људима. Посвједочио је и како је он сам кроз ове молитве и сусрете у ових десет година разбио многе предрасуде.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

УПАЛИЛИ СМО МАЛО СВИЈЕТЛО

– Вјерујем да су сусрети помогли свима да разбију предрасуде једних о другима. И то је та велика одлука коју заправо видим као благослов ових десет година. Нисмо постигли јединство, не можемо заједно славити еухаристији, што би био знак да смо доиста једна Христова Црква, али смо запалили мали пламен. Упалили смо мало свјетло – рекао је Узинић подсјећајући на на Исусове ријечи „Ви сте свјетлост свијета“.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

– Не можемо постати сунце или мјесец, али можемо постати свјетиљка која растјерује мрак, таму зла, нејединства, мржње… На тај начин не бисмо били борци против мрака, него доноситељи свјетла. Тиме би омогућили да и наше Цркве, али и ми сами, постанемо они који упућују на Христа – закључио је надбискуп Узинић.

ФОТО: Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија

На крају молитве владика Димитрије и надбискуп Узинић размијенили су поклоне. Владика Димитрије даровао је богородичну икону, а Узинић Екуменску Библију.

Ангелина Тадић/Дубровачка бискупија
Опрема текста Слободна Херцеговина

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Michael Jovanovich Reply

  I shit on the traitors at „Slobodna Hercegovina.“ You should call this „Ustashka Hercegovina“ instead! I shit on the Serb Orthodox clergy who served Mass with the church of Pavelic, Atukovic, Luburic, Milos and Majstorovic!

 2. Karen Prescott Popovic Reply

  Slobodna Hercegovina must be a pro Partisan website that promotes communist phony Bratstvo Jedinstvo. It is a crime, a shame and a disgrace for Orthodox priests to participate with the Catholic executioners of Serbs. Will never visit your site again.

 3. Јован Reply

  Бежите од паписта као што се бежи од змија.

  Свети Марко Ефески

Оставите коментар