ВЕЛИБОР МИЛИВОЈЕВИЋ ЗА СХ: Земљаци, помозите нам и региструјте се да би Срби у ФБиХ имали будућност у својим рукама!

  • Jедини аутентични српски вијећник у Скупштини Града Мостара др Велибор Миливојевић у разговору за Слободну Херцеговину позива расељене Србе да се региструју до 19. јула и на тај начин створе шансу да својим гласом утичу на развој повољнијег амбијента за повратак Срба у Долину Неретве.

Др Велибор Миливојевић је носилац јединствене српске листе „Остајте овдје“ (Фото: Трифко Ћоровић)

Миливојевић оцјењује да српска заједница никако не може да буде у потпуности задовољна тренутним стањем у граду на Неретви, али да се ипак може рећи да су видљиви одређени помаци.

– Вријеме заиста брзо лети. Српска заједница је годинама уназад била потпуно запостављена, заборављена, игнорисана… Појављивање јединствене листе под називом Остајте овдје пробудила је велике амбиције српске заједнице, а сразмјерно томе и велика очекивања. Нека од њих су била и нереална. Са ове дистанце сигурно да не можемо у потпуности бити задовољни постигнутим резултатима, посебно по питању запошљавања Срба у Мостару. Ипак, видљиви су и неки помаци. Срби су, како то Устав БиХ и ганрантује, и у овом кантону добили статус конститутивног народа, односно имамо право на свој језик и писмо. Оно што је, такође, видљиво је да је након година вегетирања српска заједница постала препознатљива. Наша се ријеч чује, прича се отворено о српским проблемима. Уважавају се и поштују ставови наше заједнице. Све су то мали, али неопходни кораци, ка стварању повољнијег амбијента за живот српских повратника.

  • Много је полемике било око назива улица која носе имена усташких зликоваца. Какав је коначан епилог?

– Члан сам Комисије која се бави овим питањем и заиста сам срећан што Мостар више неће имати улице које носе усташке називе. Наш мали, али значајан циљ је да Алекса Шантић добије читаву своју улицу и да се потрудимо да српска култура добије заслужен простор. У граду на Неретви постоје 13 институција културе и све оне промовишу бошњачку и хрватску културу. Зато је веома важно да у наредном периоду заживи и културни центар који ће промовисати српску културу без које историја овог града не би била замислива.

  •  Ове године одржавају се кантонални избори. Какав је потенцијал Срба у Херцеговачко Неретванском кантону?

– Први пут од деведесетих на кантоналним изборима Срби имају прилику да са српске листе изаберу свог аутентичног представника, који по аутоматизму иде у Дом народа Федерације БиХ. Самим тим отвара се могућност да се стигне и до мјеста потпредсједника Федерације. Сувишно је говорити колики је значај ових избора и колики би био капитал за српску заједницу да се постигне добар резултат. Без снажног политичког утицаја тешко се можемо изборити за своја права. Свакако да би добар резултат отворио много веће могућности. Већа права српске заједнице би сигурно допринијела и већем броју Срба у овом кантону, а многи који до јуче нису размишљали о повратку, би у бољем амбијенту можда пожељели повратак у завичај. И управо та борба за што повољнији амбијент је онај циљ на коме ћемо истрајно радити. Моја молба свим расељеним Херцеговцима била би да дају дио себе кроз то што ће се до 19. јула регистровати за ове изборе. Сви који су некада живјели овдје имају право да се региструју без обзира да ли имају важећа документа БиХ или не. Важно је да на сајту изборне комисије виде упутства која на први поглед изгледају сложена, али су врло лако остварива. Важно је да се њихов глас чује. Потребно је да се региструју, а онда у октобру мјесецу да у дипломатском конзуларном представништву земље у којој живе или путем гласачког материјала који стиже на кућну адресу дају свој глас.

  • Колико је гласова потребно да би Срби добили бар једног посланика?

– Према анализама које смо правили потребно је 3.200 гласова за један мандат. Ако имамо у виду да су потенцијални гласачи Срба из Коњица, Јабланице, Мостара, Читлука, Стоца, Чапљине, Равног… оправдано вјерујем да без много муке и жртве можемо лако доћи до тог циља. Нама би то значило много. Надам се да ће и наши Херцеговци широм свијета то разумјети. Гледајући квалитет листе са којом идемо на изборе увјерен сам да Срби у ФБиХ имају будућност, а на свима нама је да ту будућност учинимо бољом. Помозите нам у томе региструјте се.

 

Трифко Ћоровић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар