Владика Григорије на екуменској молитви у Дубровнику: Морамо вољети уколико желимо живјети!

  • Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије и бискуп дубровачки монсињор Мате Узинић предводили су у сриједу вече у храму Благовјештења у Дубровнику екуменску молитву за јединство хришћана.

dbk-04

Извори: Епархија ЗХИП/дубровачка бискупија

Екуменска молитва у Молитвеној осмини за јединство хришћана четврти пут је одржана у Дубровнику у сриједу, 21. јануара, а предводили су је епископ захумско-херцеговачки и приморски владика Григорије и дубровачки бискуп Мате Узинић. Ове године молило се у православној цркви св. Благовјештења.
На почетку дубровачки парох др. Владан Перишић је поздравио бискупа Узинића и епископа Григорија, као и све остале који су издвојили своје вријеме и дошли на ову екуменску молитву. Изразио је наду да ће Бог видјети искреност намјере свих окупљених, те пружити благослов како би сви били једно.
Ова, такозвана молитвена осмина, коју већ четврти пут заједнички предводе ова два поглавара хришћанских цркава у Дубровнику, саслуживао је велики број православних, али и католичких свештеника, молећи се, заједно са вјерницима обје вјероисповијести, за јединство и суживот у овом граду, али и у цијелом свијету.
– Љепота овог храма и града не престаје потресати моју душу, али ме увијек опомене и на то, колико ме егзистенцијално потреса и питање односа међу људима, међу народима, међу вјерама. Колико је важно питање односа између Бога и човјека, али и између човјека и човјека? – рекао је у својој проповиједи владика Григорије.
– Бог је, дакле, љубав. А, што је човјек? Човјек је, дубоко вјерујем, позван да буде љубав. Другим ријечима, позван је да буде Бог, уколико жели живјети вјечно – рекао је владика и додао: “Љубав је заповијед, задатост, а не просто даност. Према томе, ми, народи Божји, сестре и браћо, морамо вољети уколико желимо живјети ”.
– Примајући нас, православне кршћане, потакнути Христовом љубављу, чини ми се да сте управо прихватили нас у свој топли дом као рањене и уморне сувремене људе. Можда се некоме чини да је то мало, али мислим да од тога нема ништа веће. Сва наша вјера, сва наша нада остаје у томе да ћемо наћи починак у наручју Христовом који је покретач свих наших добрих жеља и истовремено свих наших кретања кроз овај живот. Пут ка њему води преко ближњега, а ближњи наш је сваки човјек – поручио је владика Григорије.
Бискуп Узинић је у уводу проповиједи захвалио епископу Григорију за могућност оваквог сусрета у којем може “Господину управити молитву за јединство свих кршћана у законитој различитости с повјерењем у Духа Светога” који је творац јединства Цркве у вјери, љубави и духовној повезаности. Тако је подсјетио и на недавни сусрет папе Фрања и патријарха Бартоломеја И. у Цариграду и њихове ријечи изречене том приликом.
– Наши молитвени кораци су малени на путу према јединству цркве, али знамо да до тога и не може доћи великим корацима. Јединствено се не може наметнути, оно може доћи само одоздо и само ако је праћено молитвом – закључио је бискуп Мате Узинић.
Након заједничке молитве окупљени су чули пјесме у извођењу Српског пјевачког друштва “Слога” из Сарајева.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар