Слободна Херцеговина » СВЕ СПРЕМНО ЗА РЕФЕРЕНДУМ: 29.000 Требињаца гласаће на 43 гласачка мјеста

СВЕ СПРЕМНО ЗА РЕФЕРЕНДУМ: 29.000 Требињаца гласаће на 43 гласачка мјеста

  • Све активности за спровођење референдума о Дану Републике у Требињу се одвијају по плану, потврдила је за Радио Требиње Тања Вучинић, предсједник Kомисије за спровођење републичког референдума у Требињу.

referendum-2
Kако наводи, формирани су гласачки одбори, достављен гласачки материјал, а на 43 гласачка мјеста на референдумско питање “ Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике” моћи ће да се изјасни око 29.000 становника Требиња.
“Гласачка мјеста иста су као и она на којима су се до сада проводили избори. На дан референдума, три мобилна тима обилазиће Kазнено-поправни завод, Болницу Требиње, Дом пензионера и кориснике социјалне помоћи, који због здравственог стања физички нису у могућности да директно дођу на гласачка мјеста. Такође, мобилни тимови обилазиће и приградска насеља, односно села у околини Требиња”, наводи Вучинићева.
На референдумском листићу, уз једно питање, понуђена су два одговора. Kако појашњава Вучинићева, важећи листић је онај на коме се испред једног одговара упише ознака x, у противном је листић неважећи.
Право гласа, као и за изборе, имају сви пунољетни грађани РС.
“Са собом је потребно имати један од важећих докумената -личну карту, пасош или возачку дозволу. Уколико се деси, да неког нема на бирачком списку на његовом гласачком мјесту, и у том случају може се гласати. Уз важећи документ, гласачки одбор је обавезан да то лице упише у записник због евиденције, након чега се накнадно утврди гдје може гласати”, појашњава Тања Вучинић за Радио Требиње, предсједник комисије за спровођење републичког референдума у Требињу.
Она подсјећа да и за референдум, као и за изборе, постоји гласање у одсуству.
“Лица која имају важећи документ издат на подручју РС, а тренутно нису на адреси пребивалишта, могу гласати на било ком гласачком мјесту у другом граду на територији РС, и то су непотврђени гласачки листићи, који се на крају придружују потврђеним листићима и убрајају у резултате референдума. За грађане Требиња, односно РС, који су у иностранству, на дан референдума могу гласати у својим амбасадама”, наглашава Вучинићева, додајући да више информација могу наћи на сајту Владе РС, гдје су им предочене локације за гласање у иностранству.
За разлику од избора, процес референдума нема посматрача. Прелиминарне резултате, објављује Републичка комисија за срповођење референдума, након прикупљања резултата од општинских и градских комисија, најкасније 48 сати од затварања бирачких мјеста.
Сви грађани РС с правом гласа, могу бесплатном СМС поруком, на број 065 1244, да добију обавјештење о гласачком мјесту на предстојећем референдуму.
“У поруци је потребно послати само цифре јединственог матичног броја, а потом ће стићи одговор гдје могу гласати”, додаје Вучинићева и подсјећа да ће биралишта у Требињу, на дан референдума у недјељу 25. септембра, бити отворена од 7 до 19 часова, на за то утврђеним гласачким мјестима.

Референдумска тишина почиње 24 сата прије референдума.

М.Б. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина