Цицовић: На референдум у Србији уз личну карту или пасош

  • Сваки грађанин Републике Српске који се у недјељу, 25. септембра, буде налазио у Србији моћи ће да се изјасни на референдуму о Дану Републике, а услов је да на гласачком мјесту покаже личну карту или пасош који је издао МУП Српске, рекао је Срни директор Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић.

cicovic

Гласачка мјеста, по једно у Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину и Панчеву, биће отворена у 7.00 часова ујутро и на њима ће моћи да се изјашњава до 19.00 часова, када се затварају.

Цицовић је навео да сви који на дан референдума буду жељели да грађанско право остваре у Београду, то могу учинити у просторијама Представништва Републике Српске у Србији у Булевару Деспота Стефана број 4.

Представништво се налази на четвртом спрату зграде у непосредној близини Трга Републике, Народног позоришта и Дома Војске.

Цицовић истиче да је Представништво потпуно спремно, обезбиједило је гласачке кутије, а данас би требало да из Комисије Републике Српске за спорвођење референдума стигне и гласачки материјал, неопходан да би референдум могао да буде спроведен у складу са законом.

„У представништвима Републике Српске у иностранству, па тако и у Београду, гласачи ће гласати на такозваним непотврђеним листићима, зато што ћемо имати приступ преко апликације у гласачке спискове. Провјераваћемо да ли се налазе на гласачком списку, али свима који донесу важећу личну карту или пасош, биће омогућено да остваре своје гласачко право“, рекао је Цицовић.

Он је навео да ће се гласови бројати на лицу мјеста у складу са законом, тако што ће гласачки одбори на свих пет гласачких мјеста у Србији пребројати гласове и сачинити записнике.

„Постоји потпуно дефинисан систем комуникације са Републичком комисијом за спровођење референдума и ми ћемо помоћу апликације која нам је стављена на располагање убацити резултате са свих пет гласачких мјеста, а материјал спаковати како је прописано законом и упутством“, навео је Цицовић.

Он је рекао да се највећа излазност очекује у Новом Саду и Београду, прије свега због великог броја студената, а и великог број грађана Српске који су стално присутни у та два града, док је нешто мања излазност за очекивати у Панчеву, Зрењанину и Суботици.

У овом тренутку немамо ниједан проблем који нам указује да нећемо сасвим успјешно спровести нашу обавезу која је проистекла из одлуке Републичке комисије за спровођење референдума. Није нам у интересу да на гласачким мјестима било шта импровизујемо, јер не желимо да неком импровизацијом дамо било коме простора да може да оспорава референдум“, наглашава Цицовић.

У Новом Саду гласачко мјесто биће отворено у просторијама Савеза крајишких удружења, у Улици Змаја Огњена Вука број 2 /угао Кисачке и Булевара краља Петра Првог/, а у Зрењанину у Дому младости у Улици народне омладине број 1.

У Суботици ће се гласати у згради Отвореног универзитета у просторијама Удружења „Завичајна заједница Републике Српске“ на Тргу цара Јована Ненада број 15, док ће у Панчеву гласачко мјесто бити у просторијама Удружења Крајишника у Улици Стевана Сремца број 37 на Стрелишту.

Референдумско питање гласи: „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?“, а гласаће се заокруживањем потврдног или одричног одговора.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар