Пребиловци спремно дочекују освештање

  • Посљедње припреме, пред освећење Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, ужурбано се приводе крају. Како је раније најављено из Епархије захумско-херцеговачке и приморске, Храм ће бити освештан осмог августа.

prebilovci3

Темељи Храма обновљени су на мјесту, на којем је, 1991. године, била започета прва црква с костурницом, у којој су биле сахрањене мошти више од четири хиљаде српских мученика.
Вриједни неимари највећи дио радова на Храму завршили за око петнаест мјесеци. Никао је на мјесту, гдје су недовршени спомен-храм, са моштима страдалника, минирали припадници хрватских јединица 1992. године. Нови храм Васкрсења Христовог грађен је по угледу на истоимени храм са црквом Светог гроба у Јерусалиму.
Након седамдесет три године страдања, Пребиловчани дочекују дан када ће остаци предака достојно бити сахрањени. Новоизграђени комплекс, симболично је мјесто свих српских мучилишта у Херцеговини.
У новоизграђену фонтану, испред храма Васкрсења Христовог, уграђено је више од педесет каменова са натписима херцеговачких јама, у којима су страдали Срби. Сваки од њих носи посебну поруку.

У Пребиловце ће, према процјенама, стићи између седам и десет хиљада потомака и сродника страдалих, Срба из Херцеговине и Републике Српске, и расијања.

Освећењу ће присуствовати представници помјесних цркава, политички врх Републике Српске, амбасадори, министри, људи из области културе и умјетности.
С обзиром на то да се очекује долазак више хиљада људи, полицијске агенције предузеће посебне мјере обезбјеђења.

РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар