Билећко млеко спремно за Европу

  • Стево Мирјанић, министар у Влади Српске, у посети Билећи: Овдашња млекара „Пађени“, чији је власник Ненад Вукоје, ускоро би требало да своје производе извози на европско тржиште

rs-bileca_620x0

Приликом обиласка источнохерцеговачког краја, Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, најавио је да би овдашња млекара „Пађени“, чији је власник Ненад Вукоје, ускоро требало да своје производе извози на европско тржиште.

– Ових дана ће због тога бити обављен преглед свих фарми са којима она послује да би се утврдило да ли испуњавају услове који захтевају строги критеријуми Европске комисије – додао је министар.

Он је након обиласка погона изразио задовољство обимом и начином рада и квалитетом производа и истакао да је ова компанија за пример и због тога што има око 900 коопераната.

Министар Стево Мирјанић је нагласио да је Млекара „Пађени“ друга по обиму производње у РС која из године у годину удвостручује производњу, те осим осамдесетак својих радника ангажује и више стотина пољопривредних произвођача.

ЈУНИЦЕ

ЗА подруче општине Билећа биће подељено 70 јуница.

– Осим тога, у свим општинама наредних дана урадићемо инвентарисање слободног земљишта, првенствено државног и то земљиште ставити на располагање пољопривредним произвођачима који раде за тржиште – најавио је министар Мирјанић. 

Производе засада пласирају на подручје целе БиХ и Црне Горе, а у понуди имају киселомлечни програм – јогурт, павлаку, затим – сир и кајмак, полутврде сиреве – качкаваљ кришка, те ситне сиреве који су изузетно тражени на домаћем тржишту. На месечном нивоу у овој млекари се преради око 1.000.000 литара млека које би се већ наредног месеца могло наћи на тржиштима Русије, Турске и Европе.

Ове године имали су раст производње од око 40 одсто у односу на лане и тај тренд намеравају да наставе до краја године. Млекара је почела да ради пре 16 година када је формирала цене својих производа, које се до сада нису мењане.

Велика пажња посвећује се и обнављању опреме која је висококвалитетна и савремена. Прошле године је за ту намену уложено око 840.000 КМ, од чега је надлежно Министарство дало 90.000 КМ.

Комисија ЕУ наредних дана посетиће погоне ове млекаре и након тога очекује се коначан одговор.

 

Извор: Новости.рс / Р. Гутић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар