Шта је потписано у Бриселу: Референдум у РС све даље?

  • После Бриселског протокола који су потписали министри правде Српске, ФБИХ и Брчко Дистрикта остају различите интерпретације. Радмановић: Нисмо одустали. Опозиција: Хоће да се извуку

rs-referendum_620x0
У Бриселу је очито потписано нешто што свако може интерпретирати на свој начин и онако како њему одговара – рекла је за „Новости“ политички аналитичар Тања Топић, коментаришући конфузију коју су власти у оба ентитета изазвале у вези са протоколом о реформи правосуђа, а који су у петак потписали министри правде РС, Федерације БиХ, БиХ и Брчко Дистрикта.
Како је договор у Бриселу у уској вези са одлуком да ли ће Српска ићи на референдум о суду и тужилаштву БиХ или ће се од тога одустати, власти у Српској ни на то питање нису ставиле тачку, остављајући све опције отвореним.

Аналитичари у Српској сматрају да је након Бриселског протокола референдум о суду и тужилаштву БиХ, ипак, све даље.

Јако је тешко предвидети шта ће се даље дешавати, имајући у виду противречне изјаве из самог СНСД – каже Топићева и додаје да се очито и даље држи тензија око одржавања референдума, а да је додатној конфузији допринело потписивање Бриселског протокола, јер нико не зна шта је потписано и сви су и „задовољни и незадовољни“.

– То може да значи да је истина негде између и да је ипак пронађено компромисно решење, који свако из свог политичког разлога не сме да саопшти националном корпусу који представља – истиче Топићева.

Потпредседник СНСД Небојша Радмановић каже да је добро што је у Бриселу постигнут напредак, али да то није довољно да би СНСД одустао од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

– Добро је што је овај дијалог настављен и подржавамо што су министри правде из БиХ постигли одређени договор, али он не може да доведе до одлагања референдума – тврди Радмановић.Он је истакао да СНСД, а посебно председник Милорад Додик, због одлуке о референдуму трпи реторичке притиске, али и оне од дела дипломата из међународне заједнице.

Посланик СДС у Парламенту БиХ Александра Пандуревић одговара да се СНСД поиграва референдумом и да СНСД-ову власт сада занимају само две ствари: како да се извуку из приче о референдуму и како да избегну замрзавање имовине у иностранству и извуку се из процесуирања крупног криминала у предметима Бобар банка, Бирач, Балкан инвестмент банка, Робна кућа „Боска“ …

– И 2011. године Додик се поигравао референдумом, јер је тада Тужилаштво БиХ водило истрагу о изградњи зграде владе и ауто-пута Бањалука – Градишка. Кад је са Златком Лагумџијом договорио да се ти предмети пребаце Специјалном тужилаштву како би оно затворило истрагу, одустали су и од референдума. Сада је иста ствар. Протокол из Брисела је показао да њих не занима што се не процесуирају злочини над Србима, него како да се ослободе истрага о криминалу – закључила је Пандуревићева.

СДП БиХ ТРАЖИ СМЕНУ ГРУБЕШЕ И ЈОЗИЋА

Главни одбор СДП БиХ затражио је јуче смену министара правде БиХ и Федерације БиХ, Јосипа Грубеше и Мате Јозића, који су потписали протокол о реформи правосуђа БиХ, наводећи да овај документ за последицу може имати потпуни распад правосуђа БиХ и дезинтеграцију земље.

– Како и колико се СДА брине за државу најбоље илуструје недавно усвојени механизам координације, који није ништа друго, него испуњавање жеља и ултиматума Драгана Човића и Милорада Додика – наводи СДП БиХ.

Извор: Новости / А. Мацановић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар