СВЕ СПРЕМНО ЗА РЕФЕРЕНДУМ: 29.000 Требињаца гласаће на 43 гласачка мјеста

  • Све активности за спровођење референдума о Дану Републике у Требињу се одвијају по плану, потврдила је за Радио Требиње Тања Вучинић, предсједник Kомисије за спровођење републичког референдума у Требињу.

referendum-2
Kако наводи, формирани су гласачки одбори, достављен гласачки материјал, а на 43 гласачка мјеста на референдумско питање “ Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике” моћи ће да се изјасни око 29.000 становника Требиња.
“Гласачка мјеста иста су као и она на којима су се до сада проводили избори. На дан референдума, три мобилна тима обилазиће Kазнено-поправни завод, Болницу Требиње, Дом пензионера и кориснике социјалне помоћи, који због здравственог стања физички нису у могућности да директно дођу на гласачка мјеста. Такође, мобилни тимови обилазиће и приградска насеља, односно села у околини Требиња”, наводи Вучинићева.
На референдумском листићу, уз једно питање, понуђена су два одговора. Kако појашњава Вучинићева, важећи листић је онај на коме се испред једног одговара упише ознака x, у противном је листић неважећи.
Право гласа, као и за изборе, имају сви пунољетни грађани РС.
“Са собом је потребно имати један од важећих докумената -личну карту, пасош или возачку дозволу. Уколико се деси, да неког нема на бирачком списку на његовом гласачком мјесту, и у том случају може се гласати. Уз важећи документ, гласачки одбор је обавезан да то лице упише у записник због евиденције, након чега се накнадно утврди гдје може гласати”, појашњава Тања Вучинић за Радио Требиње, предсједник комисије за спровођење републичког референдума у Требињу.
Она подсјећа да и за референдум, као и за изборе, постоји гласање у одсуству.
“Лица која имају важећи документ издат на подручју РС, а тренутно нису на адреси пребивалишта, могу гласати на било ком гласачком мјесту у другом граду на територији РС, и то су непотврђени гласачки листићи, који се на крају придружују потврђеним листићима и убрајају у резултате референдума. За грађане Требиња, односно РС, који су у иностранству, на дан референдума могу гласати у својим амбасадама”, наглашава Вучинићева, додајући да више информација могу наћи на сајту Владе РС, гдје су им предочене локације за гласање у иностранству.
За разлику од избора, процес референдума нема посматрача. Прелиминарне резултате, објављује Републичка комисија за срповођење референдума, након прикупљања резултата од општинских и градских комисија, најкасније 48 сати од затварања бирачких мјеста.
Сви грађани РС с правом гласа, могу бесплатном СМС поруком, на број 065 1244, да добију обавјештење о гласачком мјесту на предстојећем референдуму.
“У поруци је потребно послати само цифре јединственог матичног броја, а потом ће стићи одговор гдје могу гласати”, додаје Вучинићева и подсјећа да ће биралишта у Требињу, на дан референдума у недјељу 25. септембра, бити отворена од 7 до 19 часова, на за то утврђеним гласачким мјестима.

Референдумска тишина почиње 24 сата прије референдума.

М.Б. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар