У БИЛЕЋИ ОДРЖАН ПЕТИ САБОР БРАТСТВА МИЛИЋЕВИЋА

  • У Билећи је одржан пети по реду сабор братства Милићевића.

Окупљање је почело у Подосоју, полагањем вијенца на спомен плочи родоначелника овога братства, Милића Властелиновића. Вијенац је положен и на споменик у порти Храма Светог Саве, свим страдалим братственицима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Сабор је званично отворен академијом и богатим културно-умјетничким програмом у Дому културе „Јевто Дедијер“. Веселин Милићевић, предсједник братства, у свом обраћању је изразио жељу да ово саборовање повеже братске нити и да Милићевиће учини сложнијим и јачим.

„Расути смо по цијелом свијету, али нам свима корјени потичу из Билеће. Везани смо презименом Милићевић, на које смо сви поносни. Учвршћивање породичних веза, чување традиције, сјећање на претке и обичаје свима нама треба да буде приоритет и циљ на животном путу. Данашњи сабор је показатељ да ми то поштујемо. Својим примјером треба да покажемо нашим потомцима, да се и они састају и да отргну од заборава корјен и поријекло породице. Јединство, слога, чист образ су нешто што смо наслиједили и успјели сачувати кроз тешке године. Проучавајмо прошлост, поштујмо историју и обичаје и окренимо се поносно својој дјеци“, истакао је Веселин Милићевић.

Братство Милићевића основано је 2000. године, а први сабор одржан је у Билећи 2001. године. Покретач и иницијатор, почасни предсједник братства, Анђелко Милићевић истиче да се данас обиљежавају 23 године постојања удружења и додаје да је у наредном периоду планирано да се додјељује повеља војводе Глигора Милићевића.

„Повељу би добијали наши братственици који су дали највећи допринос у формирању, одржавању и настављању свих традиција нашег братства. Предложио сам да прву повељу добије Јевто Милићевић и постхумно Гојко Милићевић. У плану је да направимо фондацију нашег братства за најуспјешније студенте, спортисте и најбољег ученика средње школе“, рекао је Анђелко.

На крају је услиједило дружење братственика и заједнички свечани ручак у свадбеном салону „Дијамант“.

 

Радио Билећа

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар