ГРАД ХУМАНОСТИ: Пола вијека добровољног давалаштва крви у Требињу

  •  Замјеник градоначелника Требиња Неђо Ћебеџија организовао је данас пријем за добровољне даваоце крви из Требиња и њихове госте из Србије и Црне Горе, поводом значајног јубилеја – 50 година добровољног давалаштва крви у Требињу.

даваоци
„Требињски даваоци крви увијек су били ту да помогну, не само својим суграђанима, него и осталима у окружењу, и зато је, с правом Требиње и град хуманости. Требињски даваоци крви су хероји у миру и промотери нашег града, због чега грађани Требиња треба да буду поносни на овај јубилеј. Морам да истакнем чињеницу- од 1966.године када је дата прва доза крви у Требињу- давалаштво никада није прекидано, а број доза из године у годину је све већи, као и број давалаца“, истакао је Ћебеџија, додавши да ће град Требиње наставити да помаже добровољно давалаштво крви у нашем граду.
Захваливши се свим добровољним даваоцима крви на сарадњи, начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње, др Драган Шаренац, је рекао да осим обиљежавања 14.јуна, Свјетског дана давалаштва крви, Требиње с поносом обиљежава и пола вијека историје добровољног даривања крви.
„Од 7.марта 1966.године, када је у требињској трансфузији узета прва доза крви, па у наредних 50 година, никада ни један пацијент није изгубио живот због недостатка крви и није се десило да неки пацијент није примио потребан број јединица крви у трансфузиолошком лијечењу. Имамо стални прогрес у добровољном давалаштву крви, што потврђује да је у задњих десет година свака наредна година била успјешнија од претходне“, навео је Шаренац.
Он је истакао да је број давалаца у односу на број становника импозантних 4,5 одсто, те да је у прошлој години прикупљено рекордних 2114 доза крви и организовано 49 хуманих акција.
Вукота Јашовић, предсједник добровољних давалаца крви Подгорица је нагласио да су даваоци крви амбасадори хуманости, који повезују многе градове и друштва.
„Ми из Подгорице имамо сарадњу са 19 градова Србије и РС, и побратимили смо се са Требињем. Овђе смо били када је било најтеже. Један сам од оних који је у вријеме одбрамбено отаџбинског рата на овим просторима, у Требиње дотјерао конвој робе и 28 тона основних животних намирница, како бисмо помогли грађанима Требиња. Сарадња између Требиња и градова Црне Горе, посебно Подгорице, је на високом нивоу и увијек смо ту да помогнемо једни другима“, подвукао је он.

Поводом обиљежавања овог значајног јубелеја, делегације Друштва добровољних давалаца и Градске управе положили су цвијеће на Споменик погинулим и умрлим добровољним даваоцима крви испред требињске болнице.
Начелник Службе за трансфузијску медицину др Драган Шаренац подсјетио је да је овај споменик, подигнут у септембру 1997. године, у знак сјећања и захвалности на оне који су безброј пута исказали своју хуманост, био јединствен у Европи.
„Данас смо јако поносни што то сада није једини споменик у окружењу, јер су још неки европски градови кренули истим путем, можда се угледали на нас и на тај начин исказали своју захвалност добровољним даваоцима крви коју заслужују“.

Зоран Милошевић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у градској управи истакао је да се мало која локална заједница може похвалити овим значајним јубилејом.
„Ми стојимо на становишту да Град Требиње може носити епитет- Град хуманих људи“, рекао је Милошевић.
У Kултурном центру вечерас од 18,30 часова биће одржана свечана академија поводом 50 година добровољног давалаштва крви у Требињу, на којој ће, уз богат програм, бити промовисана монографија „Kапи живота“ о овом значајном јубилеју.
Обиљежавање јубилеја, јутрос је почело акцијом даривања најдрагоцјеније течности у Служби за трансфузијску медицину, а прикупљене су 63 дозе крви.
М.Б.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар