У ЗНАКУ МИЛЕНЕ И БРАНКА ШОТРЕ: Дани европске баштине у „Галерији `73”

  • У четвртак, 21. септембра, у „Галерији `73” у Београду отворена је изложба Милене и Бранка Шотре, под називом „Уметничка злата сестре и брата”.

Радови су из фундуса Музеја Херцеговине у Требињу, а избор радова и текст за каталог  припремио је Ђорђе Кадијевић, историчар уметности и ликовни критичар.

У уводном делу свечаности стихове песме “Човек камен” аутора Миливоја Мише Рупића говорио је председник Клуба писаца Чукарица Неђо Ћићо Стојановић.

Потом је  присутне госте  поздравила Мирела Пудар, директорка „Галерије `73”, која је изразила задовољство што се наставља успешна регионална сарадња Музеја Херцеговине у Требињу и Галерије 73, кроз представљање уметника који су дали велики допринос развоју српског сликарства. Бранко, као врсни графичар, оснивач Академије примењених уметности у Београду  и оснивач Галерије Војске и Милена Шотра Гаћиновић, прва херцеговачка сликарка.

Доказујући да култура не познаје границе она је изразила захвалност да се културно наслеђе промовише кроз најеминентније сликаре попут  Бранка и Милене Шотра који су рођени у околини Стоца. Она је истакла да у јубилеју обележавања пола века Галерије 73 обележавамо и својеврсни јубилеј шездесет година Галерије Бранко Шотра која је основана давне 1963. године у Стоцу.

Затим се присутнима обратиo Ђорђе Кадијевић, који је аутор концепта поменуте изложбе истакнувши да  је Бранко Шотра, истакнути и афирмисани уметник, свој уметнички таленат највише исказао у графици.

Његови радови, по речима Кадијевића, показују изузетан дар да кроз оштре линије и тродимензионалност прикаже архитектуру херцеговачких градова и поднебља, као и кроз теме којима се бавио у каснијој фази свог ликовног стваралаштва, када је радио портрете бораца, сељака, херцеговачких горштака, и у последњој фази када се бавио апстракцијом.

За разлику од њега, његова сестра није довољно афирмисана и њени радови нису познати широј ликовној публици ни критици, али њен сликарски таленат нимало не заостаје за Бранковим. Нагласио је да и ова њена дела показују раскошни таленат прве херцеговачке сликарке.

Директорка Музеја Херцеговине у Требињу Ивана Грујић, захваливши се на срдачном дочеку од стране домаћина и Ђорђу Кадијевићу који је одабрао оне радове који ће на најбољи могући начин осветлити сликарске образе брата и сестре, Милене и Бранка,  истакла је да, након што је Јован Дучић, идејни творац музеја, 1935. године поклонио своју приватну збирку камене пластике Музеју, а затим након смрти и своју уметничку збирку, поклон Бранка Шотре, који је уследио непосредно након оснивања Музеја 1952. године, био племенит гест којим се музејска збирка формирала.

Тада је Бранко Шотра поклонио својих 15 графика, што је уједно био и први Легат Музеја. Потом су, на неки начин подстакнути везаношћу за свој завичај и други херцеговачки сликари и њихови сродници наставили тај низ даривања Музеју Херцеговине у Требињу, као што су Бета Вукановић, Урош Поповић, брат Атанасија Поповића, Марија, удовица Мирка Кујачића, Милорад Ћоровић и други.

Међу њима, посебно место заузима Милена Шотра Гаћиновић, која је у два наврата поклонила преко 100 својих радова, а онда су њен пут следила њена деца, Ксенија и Владимир, са супругом Зорком, поклонивши Музеју знатан број радова своје мајке и ујака. Захваљујући свима њима, Музеј Херцеговине данас има, на неки начин један заједнички легат херцеговачких сликара, различитих у свом ликовном изразу али са израженом припадношћу свом завичају.

Учени у различитим сликарским школама по свету, оставили су неизбрисив траг у историји уметности југословенског али и европског сликарства, и због тога овом изложбом и обележавамо Дане европске баштине, јер њихова дела припадају и европској култури, са јаким традиционалним херцеговачким коренима.

Изложба „Уметничка злата сестре и брата” је организована поводом обележавања манифестације Дани европске баштине, која се одржава од 15 – 30. септембра, са овогодишњом темом „Живо наслеђе”, у сарадњи „Галерије `73”, као организатора, и Музеја Херцеговине у Требињу, у коме се чувају ови уметнички радови.

За посетиоце изложба је доступна до 3. октобра 2023. године.

Отварању је присуствовао и заменик председника Скупштине Града Београда Игор Јовановић, као и представници градске општине Чукарица Јовица Гостојић и Бранка Спаић Флегер, као и бројни чланови породице Шотра, међу којима је био и славни српски редитељ Здравко Шотра.

Пројекат је подржан од стране ГО Чукарица и Секретаријата за културу Града Београда.

Текст и фото: Галерија 73

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар