ЋОРОВИЋЕВИ СУСРЕТИ У ГАЦКУ: Завршен 22. научни скуп историчара

  • У периоду од 17.09. до 19.09.2020.године у Гацку је одржан 22. Научни скуп историчара. Научни скуп је одржан у организацији СПКД ,,Просвјета“ Гацко а под покровитељством Општине Гацко.

Овогодишњи научни скуп је одржан у сјенци пандемије, због чега није одржава свечана Академију, док је скуп у сали Парохијског дома, уз све мјере здравствене заштите,  протекао уз знатно мањи број посјетилаца .

Прва активност учесника скупа  18.09.2020.године је полагање цвијећа на споменик палим борцима Гатачке бригаде и одлазак у спомен собу погинулих бораца.

Научни скуп је започео часова саопштавањем одлуке жирија о додјели награде за животно дјело академику проф. др Момчилу Спремићу.

Одлуку је прочитао предсједник жирија проф.др Драга Мастиловић декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Чланови жирија су и проф.др Милош Ковић са Филозофског факултета Универзитета у Београду и проф.др Радмило Пекић са Филозофског факултета Универзитета у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици.

Пошто добитник није дошао послао је своју бесједу коју је прочитао предсједник жирија.

Присутне је потом поздравио предсједник СПКД ,,Просвјета“ Гацко проф. Радомир Вучковић и пожелио сретан рад а даље пресједавање скупом преузео је проф. др Драга Мастиловић предсједник Научног одбора и уредник Зборника са проф. др Дарком Ђогом и проф. др Радмилом Маројевићем.

Овогодишњи Научни скуп, бавио се темом, ОСАМ  ВИЈЕКОВА  СВЕТОСАВЉА У   ХЕРЦЕГОВИНИ  и по први пут Зборник радова је одштампан прије почетка скупа. Зборник је рађен скоро годину дана гдје су се пријављивали учесници, а њихови радови су касније пролазили независне рецензије. Морамо нагласити да је од 25 пристиглих радова у Зборник ушло 20 што нам говори о квалитету Научног скупа и Зборника. Сваки рад има свој УДК број.

У суботу, 19.09.учесници Научног скупа,  посјетили су Народну библиотеку Гацко гдје је, у читаоници , настављена расправа о рефератима из Зборника а затим су  поклонили више од тридесет књига у библиотеци.

Рад је, традиционално већ осму годину, настављен у манастиру Св. Петра Зимоњића гдје су  историчари  посјетили цркву и етно музеј. У манастирској сали је потом направљена промоција Зборника о коме је говорио проф. др Драга Мастиловић и проф. Милан Савић.

Овдје је промовисан нови број Нове Зоре (67) о којој су говорили проф.Радомир Вучковић и Јован Л.Делић.

Такође промовисана је и књига Дјевојачки ђердан Николе Никчевића о којој је говорио проф.Божо Тепавчевић.

Посјета манастиру је пропраћена срдачним дочеком мјештана села Данићи и поезијом пјесника Сретена Видаковића.

Медијски покровитељ скупа је РТРС , Херцег ТВ, Радио Гацко и сајт Општине Гацко. Рад скупа пратили су и новинари ревије Печат и дневног листа Политика.

Спонзори овогодишњег скупа у ЕРС Требиње и РиТЕ Гацко као и Канцеларија владе Републике Србије за сарадњу са Србима у региону,  који већ неколико година заредом помажу рад СПКД ,,Просвјета“  Гацко на чему им се и на овај начин захваљујемо.

СПКД ПРОСВЈЕТА ГАЦКО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар