ЋОРОВИЋЕВИ СУСРЕТИ У ГАЦКУ: Историчари о осам вијекова Светосавља у Херцеговини

  • Манифестација Ћоровићеви сусрети – 22. Међународни научни скуп историчара, почео је полагањем цвијећа на споменик палим борцима Отаџбинског рата, а након тога је услиједила посјета спомен соби.

Рад научног скупа на тему „Осам вијекова Светосавља у Херцеговини“ настављен је у сали Парохијског дома у Гацку.

Овогодишња награда „Владимир Ћоровић“, накнадно ће бити уручена академику Момчилу Спремићу за животно дјело, редовном професору Филозофског факултета у Београду (у пензији) и редовном члану Српске академије наука и умјетности.

У име организатора ријечи добродошлице присутнима је упутио предсједник СПКД „Просвјета“ Гацко, Радомир Вучковић. Он је истакао да континуитет који траје 22 године, је један од разлога зашто се Ћоровићеви сусрети у Гацку организују и у доба епидемије корона.

„Ове године смо организовали манифестацију у измијењеним условима. Изоставили смо свечану академију и масовније окупљање. Ови сусрети дају резултат прије свега код ученика средње школе, чланова историјске секције, јер је познато да су дјеца из Гацка на такмичењима у РС чак 12 година заредом заузимали прво мјесто. Сматрам да је за то, једним дијелом, заслужна и ова манифестација“, рекао је Вучковић.

За разлику од претходних година, аутори су на захтјев организатора припремили радове раније, што је омогућило да се зборник радова са Ћоровићевих сусрета по први пут штампа прије одржавања самог скупа. За штампу је пристигло 25 радова различите тематике и хронолошког оквира, а позитивне рецензије за објављивање са различитим научним категоријама добило је 20 радова.

„Можемо рећи да је то права мала библиотека у којој се може наћи преко 550 имена историчара широм наших простора и земаља у окружењу“, закључио је Вучковић.

Професор др ДаркоЂого, један од учесника научног скупа, каже да је ова тема изузетно значајна јер је Српски народ тек са Светим Савом, иако је имао и епископе и краљеве прије Немањића, нашао свој одраз који је касније кроз вијекове одржавао.

„Овај научни скуп има задатак да нас подсјети на све димензије и дубине Светосавља у ових осам вијекова и да нама у једном ширем контексту свједочи о непрекидном јединству српског културног, цивилизацијског, вјерског и црквеног простора кроз ове вијекове, као залог таквог истог јединства за следећих осам вијекова“, нагласио је Ђого.

Др Драга Мастиловић, професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, истиче да је тема „Осам вијекова Светосавља у Херцеговини“ значајна не само за Херцеговину, него за цио Српски народ.

За данас је планирана посјета РиТЕ Гацко и наставак рада научног скупа. Сутра је у плану посјета манастиру у Данићима – историјски час и представљање Просвјетиних издања и књижевно историјски час у Фочи на Богословском факултету.

Ћоровићеви сусрети се и ове године одржавају у организацији СПКД “Просвјета“ Гацко, а под покровитељством Општине Гацко и Епархије ЗХиП.

Општина Гацко

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Осам векова Светосавља у Херцеговни - TAMO DALEKO

Оставите коментар