20. ЋОРОВИЋЕВИ СУСРЕТИ ИСТОРИЧАРА У ГАЦКУ: Повеља за Милана Мицића и књигу „Американци – српски ратни добровољци из САД“

  • На 20. Међународни научни скуп историчара у Гацку, у оквиру Ћоровићевих сусрета,  пријавило се преко тридесет учесника од којих је позвано око 25. Скуп је почео свечаном академијом и додјелом награде ,,Владимир Ћоровић“, која је, по одлуци жирија, додијељена академику проф. др Јованки Калић за животно дјело. Специјална повеља ,,Владимир Ћоровић“  уручена је др Милану Мицићу за књигу Американци српски ратни добровољци из САД-а.

 

Присутне је, ријечима добродошлице, поздравио предсједник СПКД ,,Просвјета“ у Гацку проф.Радомир Вучковић истичући велики значај ове манифестације и Научног скупа за Гацко, Херцеговину, Републику Српску и шире просторе, јер овдје учествују историчари из више земаља као и са свих српских простора.

Начелник Милан Радмиловић поздравио је присутне и пожелио им добродошлицу, а затим прогласио Ћоровићеве сусрете отвореним.

Скупу је присуствовала Марија Бакоч, генерални конзул Србије у Мостару, а због великих обавеза поздравно писмо је упутио  амбасадор Руске федерације у Сарајеву Петар Иванцов.

Писмо је упутио и академик Рајко Кузмановић писмом, а скупу се обратио академик проф. др Војислав Максимовић.

Саопштење и образложење жирија прочитао је члан жирија доц.др Драга Мастиловић за додјелу награде ,,Владимир Ћоровић,, академику Јованки Калић, а саопштење и образложење одлуке СПКД  ,,Просвјета“ Гацко прочитао је проф.Радомир Вучковић.

Награде и признања уручили су начелник општине Гацко Милан Радмиловић и предсједник СПКД ,,Просвјета“  Радомир Вучковић. а.

У ревијалном дијелу програма учествовали су хор ,,Свети новомученик Станко Острошки“ из Никшића, Снежана Спасић, извођач традиционалне музике из Ниша и народни гуслар Ненад Ивковић из Гацка.

У петак, 21.09. послије полагања вијенца на споменик погинулим борцима Гацка и посјете Спомен соби бораца Отаџбинског рата у 9,00 часова у сали Парохијског дома почео је 20. Међународни научни скуп историчара на тему,Година 1918.код Срба и у српској историографији. Осим историчара из Србије, Црне Горе и Републике Српске скупу су присуствовали и историчари из Русије, Румуније, Бугарске, Бјелорусије и Италије. Историчари су излагали своје радове уз пажљиво праћење од стране грађана и ученика. Посебно су биле интересантне дискусије и сучељавања различитих мишљања и ставова по питањима везаним за тему скупа.

Историчари су имали, традиционално, и сусрет са ђацима ЈУ СШЦ  ,,Перо Слијепчевић“ и ученицима Историјске секције коју води проф. Драгомир Лажетић, а присуствовали су и свечаној Академији и додјели награде ,,Светозар Ћоровић,, у Билећи.

У суботу, 22.09. учесници Научног скупа посјетили су страдалну Придворицу у гдје су говорили Ранко Гојковић и Ненад Гојковић блиски сродници жртава у Придворици.

Већ по традицији у Данићима и манастиру посвећеном Св.Петру Зимоњићу уприличена је промоције ,,Просвјетиних“ издања.

  • Календар 2016/17 говорио је Јован Делић и Академик Војислав Максимовић, главни уредник,
  • Срби у Црној Гори 1496-1918, говорили су аутори проф.др Дејан Микавица, проф.др Горан Васин као и проф.др Мирослав Додеровић у име Српског института из Никшића;
  • Приче из Аустрије , – говорио је Јован Делић и аутор Војислав Максимовић;
  • Српски соколски покрет у Херцеговини, говорили су аутори: доц.др Кристина Пантелић Бабић и проф.др Петар Павловић
  • Српски речник страних ријечи у физичкој култури (В-Г),- говорили су аутори: доц.др Кристина Пантелић Бабић и проф.др Петар Павловић
  • 200 година Тешана и Вука– зборник радова, -говорио је Божо Тепавчевић
  • Говори српски пиши ћирилицом, зборник радова,- говорио је Радомир Вучковић
  • Нова Зора , часопис ,- говорио је Радомир Вучковић

По примјерак сваке промовисане књиге поклоњен је манастирској библиотеци, а учесници су посебно задовољни традиционалним гостопримством мјештана Данићана.

Наставак рада и завршетак Ћоровићевих сусрета историчара и писаца био је у недјељу 23.09. на Богословији у Фочи. По први пут ове године није био припремљен Зборник радова са прошлогодишњег Научног скупа због финансијских и организационих проблема.

И ове године осим општине Гацко велики допринос у организацији Ћоровићевих сусрета и Научног скупа имали су: РиТЕ Гацко, Антикорозија Гацко, Термоградинг Гацко и МЦП БиХ.

Медијски покровитељи су били : РТРС Бања Лука, Херцег ТВ Требиње, Радио Гацко и сајт општине Гацко.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар