23. СУСРЕТИ ИСТОРИЧАРА У ГАЦКУ: Награда „Владимир Ћоровић“ уручена др Срђану Рудићу (ФОТО)

  • Због  епидемиолошке ситуације овогодишњи  23.Научни скуп историчара у Гацку трајао је краће и скромније. Није одржавана свечана Академија као и ранијих година.

У петак, 17.09. историчари су посјетили споменик Круна гатачким борцима гдје је положено цвијеће а затим су посјетили Спомен собу гдје су, већ традиционално укратко чули, од секретара борачке организације у  Гацку Славка Атељевића и предсједника Аца Слијепчевића, славном путу Гатачке бригаде.

У 9,00 часова приредили смо малу свечаност у Парохијском дому добитнику награде ,,Владимир Ћоровић“ коју је ове године добио др Срђан Рудић, виши сарадник Института за историју у Београду за књигу Босанска властела у 15.вијеку. Награду је добио послије једногласне одлуке жирија у саставу: проф.др Драга Мастиловић, проф.др Милош Ковић и проф.др Радмило Пекић.

У име општине Гацко повељу и новчану награду  уручио je начелник општине др Огњен Милинковић а скроман поклон, капу заврат, СПКД ,,Просвјете“ Гацко предсједник одбора проф. Радомир Вучковић.

У програму су учествовале и ученице Јана Антељ, Бојана и Јована Радмиловић и Јањић Андреа.

У наставку програма, почео је са радом 23. Научни скуп историчара.

Тема скупа; 1941.година У ИСТОРИЈИ И ИСТОРИОГРАФИЈИ обрађена је 25 радова, али је послије рецензија у Зборник уврштено само 15 радова. Ово говори о озбиљности скупа и веома високим стандардима Зборника који је и ове године изашао прије самог Научног скупа.

Научним скупом су пресједавали проф. др Драга Масиловић, проф. др Владан Виријевић и проф. др Радмило Пекић.

Скуп је био отворен за посјетиоце и заинтересоване, а из СШЦ ,,Перо Слијепчевић“ Гацко присуствовао је проф. Драгомир Лажетић са петнаест ученика чланова секције Историчара.

Учешће на Научном скупу и у Зборнику имају историчари са свих српских простора (Србије, Републике Српске и Црне Горе али и из Аустрије, Русије и Италије).

Послије посјете РиТЕ Гацко, историчари су посјетили Брљево и крст подигнут у славу устаника који су први у поробљеној Европи упалили искру слободе. Присутне је кратко, са током догађаја, упознао проф. Божо Тепавчевић.

У суботу, 18.09. историчари су традиционално, осми пут заредом, посјетили село Даниће и манастир Св. Петра Зимоњића. Послије разгледања етно собе и библиотеке у Манастиру  су представљена нека Просвјетина издања.

О Зборнику радова 2021. говорио је проф. др Владан Виријевић, о Новој Зори говорили су Дејан Мастиловић, Божо Тепавчевић и Јован Л.Делић.

Представљена је и књига Земљом Херцеговом, аутора Алексе и Радомира Вучковића, а осим аутора о књизи је говорио и Божо Тепавчевић.

Све представљене књиге поклоњене су манастирској библиотеци. Љубазност домаћина је и овај пут на веома високом нивоу.

Жарко Бољановић, Миливоје Бољановић, Анто Банаш и Сретен Видаковић наш боравак у Манастиру својим односом учинили су још пријатнијим те им се и на овај начин захваљујемо у име учесника Научног скупа и СПКД ,,Просвјете“ Гацко.

 

СПКД ПРОСВЈЕТА ГАЦКО

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар