13. Међународна бициклистичка трка Београд–Бањалука

  • У сриједу, 17. априла, у 18 сати на платоу испред храма Светог Саве одржаће се свечано отварање 13. Међународне бициклиситчке трке БеоградБањалука.

ФОТО: www.bss.rs

Трка ће ове године трајати четири дана, од 18. до 21. априла, и подијељена је у четири етапе: Београд–Власеница (240 км), Власеница–Брчко (160 км), Бијељина–Теслић (170 км) и Прњавор–Бањалука (175 км).

Према програму, трка ће стартовати  у четвртак, 18. априла,  у 10 сати  у Обреновцу,  одакле ће караван од 25 екипа из 20 земаља свијета кренути преко Павловић моста код Бијељине, Зворника и Милића, до Власенице. Друга етапа стартује из Власенице до Брчког, па опет преко Милића и Зворника, затим Угљевика и Лопара и завршава се у Брчком.  Трећа етапа полази из Бијељине преко Брчког, Шамца, Модриче и Добоја, гдје је пролазни циљ и завршава се у Теслићу. Четврта етапа стартује из Прњавора, преко Дервенте, Српца и Лакташа и биће завршена вожњом шест кругова по Бањалуци 21. априла.

Учествују чувени бициклистички тимови, међу којима свакако треба издвојити руски Гаспром, италијанске Санђемини и Д’aмико и аустријски Хринкоф. Публици ће се премијерно представити колумбијски Бициклетас стронгмен, а ту су и национални тимови Словеније, Мађарске и Србије.

Директор трке Владимир Куваља рекао је да је ова тринаеста трка по реду, бициклистичка трка означена првом  категоријом, што је чини спортским догађајем највишег ранга с обзиром да је прошле године ушла у 50 најбољих трка у свијету, а посебан значај такође има што је овогодишње издање квалификационо за Олимпијске игре које се одржавају 2020. године у Токију.

„Захваљујући томе трка је привукла велики број врхунских екипа које долазе да се истовремено припремају и за велики гран тур ‘Ђиро д’ Италија’ и ‘Тур д’ Франс’“, рекао је Куваља.

Куваља је такође је нагласио да за локалне заједнице кроз које етапе пролазе, трка више нема само спортску већ и економску и туристичку димензију.

Покровитељи овогодишње трке су  предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, а организацију су помогли Министарство омладине и спорта Србије, Министарство породице омладине и спорта Републике Српске и Представништво Републике Српске у Србији.

Представништво РС у Београду

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар