Дио здравствених радника затражио веће плате, из управа одговор – штрајк незаконит и политички мотивисан

  • Менаџмент требињског Дома здравља и требињске Болнице данашњи штрајк упозорења здравствених радника, који је организовао струковни синдикат доктора медицине РС уз подршку струковног синдиката медицинских сестара и техничара – назвали су незаконским и политички мотивисаним.

Директори Болнице и Дома здравља Борислав Грубач и Васо Мијановић на конференциији за новинаре су рекли да послодавци нису били обавјештени о штајку, а у неким организационим јединицама није испоштован минимум процеса рада, те да је своје незадовољство на тај начин исказало мање од 10 одсто запослених у требињском здравству.

„У августу је усвојен нови Закон о платама запослених у јавним здравственим установама и плате свима су повећане. Оне се исплаћују редовно, као и друге накнаде и плате свих запослених су потпуно у складу са Законом. Поједини радници Болнице, који су данас учествовали у получасовном штрајку упозорења, радом и залагањем не оправдавају очекивања. Као послодавци ћемо затражити измјену Закона о платама у јавним здравственим установама тако што ћемо тражити да се законски регулише да се плата исплаћује по учинку. Појединци не зараде ни пола исплаћене плате и то је једини начин да убудуће раздвојимо раднике од нерадника“, истакао је директор Болнице Борислав Грубач.

Он је нагласио да је Болница у посљедње вријеме предузела низ мјера да пацијентима понуди брже, квалитетније и боље услуге.

Према ријечима директора требињског Дома здравља Васа Мијановића, ова здравствена установа по први пут након 12 година позитивно послује, а полугодишњи позитивни биланс је око 83 хиљаде КМ.

„Дошли смо у ситуацију да можемо редовно да уплаћујемо порезе и доприносе, да испуњавамо обавезе према добављачима и да дијелимо плате онакве какве су у овом тренутку, а које су у складу са законом. Био бих срећан кад бих био у прилици да прво себи, а онда и свим запосленим повећам плату, а постоји интенција, да се, можда, то и догоди. Штајк је организован у тренутку кад је пословање Дома здравља најбоље у посљедње вријеме“, оцијенио је Мијановић.

Он је додао да нико не види права пацијената због којих и постоје здравствене установе и запослени у њима, јер пацијенти, у оваквим ситуацијама, попут данашњег штрајка упозорења, испаштају највише.

Један број љекара и медицинских сестара требињске Бонице и Дома здравља данас су на пола сата прекинули рад како би се придружили штрајку упозорења који је у РС организовао струковни синдикат доктора медицине РС и струковни синдикат медицинских сестара и техничара.

Здравствени радници затражили су хитно повећање плата за 25 одсто, редовну исплату плата уз уплаћене доприносе.

Према ријечима Милана Пројевића, члана главног одбора синдиката доктора медицине за регију Херцеговина, плате здравственим радницима касне и тек је исплаћена јулска плата, а запослени у требињском Дому здравља преко три године нису били уплаћени доприноси.

Љекари и медицинске сестре затражили су и повећање коефицијената, издвајање топлог оброка и регреса из основне плате, те редовну исплату накнада за превоз и јубиларних награда.

Они су истакли да је из Требиња у посљедњих два -три мјесеца отишло десет љекара, јер нису могли наћи посао у нашем граду.

Окупљени су се запитали зашто је медицинским сестрама у требињском Дому здравља и Болници коефицијент мањи за пола бода него њиховим колегама у Невесињу или Бањалуци.

Д.Ч. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар