Вучуревић саслушан у Тужилаштву БиХ: Милиони нису испарили, неко их је украо

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић у својству свједока саслушан је прошлог четвртка у Тужилаштву БиХ у случају Бобар банке. Како је за Ослобођење потврдио Вучуревић, изјаву је дао и презентовао доказе у истражним радњама које проводи државно Тужилаштво.

Slavko-Vucurevic-3-1

 

„Дајем пуну подршку тужиоцима да се истраје у овом случају. Сматрам да овдје нема никакве дилеме нити може бити за било ког поштеног грађанина РС-а и БиХ да се ради о организованом криминалу. Очекујем у наредни мјесец да ће бити процесуирани, односно притворени они који су руководили банком те да ће бити одређен притвор и за чланове управе и надзорних органа Агенције за банкарство РС-а па и шире, за оне који су надлежни за банкарски систем у РС-у. Не може се десити да не знају за пропаст Балкан инвестмент банке, па Бобар банке. Сад је питање која је сљедећа? Поставља се и питање шта су радиле безбједносне структуре у РС-у па су дозволиле да се овакав криминал догоди ако то није покривао политички врх РС-а и по мени у том правцу мора се доказивати. Ако не буде тако, онда правни систем, укупно у РС-у и БиХ, апсолутно не постоји и грађани немају чему да се надају. У том случају су криминалне групе јаче од државе“, каже Вучуревић.

Додаје да ипак очекује позитиван исход у овом случају.

Смијем рећи да сам затражио и као човјек и као градоначелник да се што хитније процесуирају они који су виновници те тешке пљачке и да се објави гдје је новац. Мислим да постоје трагови да је новац изношен и у кешу из трезора Бобар банке, да се знају и лица која су то радила и по чијем налогу. Треба те људе привести правди, процесуирати и јавност упознати са свим детаљима. Не може бити да су милиони испарили. Неко их је украо. Треба виновнике привести правди и казнити, а новац вратити коме припада грађанима“, казао је Вучуревић.

Подсјетимо, ликвидациони управник Миле Максимовић је у марту изјавио да депоненти и повјериоци Бобар банке у ликвидацији потражују око 289 милиона КМ, те да је од укупних потраживања признато 229 милиона, а оспорено 59 милиона марака. Признатих потраживања Град Требиње има 5,4, а дистрикт Брчко 20,4 милиона марака. Оба града су тужила банку и о свему обавијестила тужилаштва БиХ, РС-а и дистрикта, те више међународних институција. Такођер, у мају су припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) изузимали документацију која се доводи у везу са Бобар банком из Бијељине.

Истрага у току

У јуну је Републичко тужилаштво Републике Српске делегирало предмет Бобар банке Тужилаштву БиХ. У допису, који је потписао главни републички тужилац Махмут Шврака, достављеном Транспаренцy Интернатионалу БиХ (ТИБиХ) наведено је да је овај предмет делегиран Тужилаштву БиХ „због постојања основане сумње да се ради о прању новца и међународном криминалу“.

Крајем јула припадници Јединице за привредни криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова РС-а поднијели су Тужилаштву БиХ извјештај против четири особе осумњичене за злоупотребе у Бобар банци у вриједности од око 10 милиона КМ. Медији су тада јавили да је ријеч о Драгану Радумилу, који је био директор у периоду од 2005. до 2010. године, Петру Цацановићу, који је ову функцију вршио од 2010. до 2014. године, те Милеви Јанковић и Радмили Телебак.
Из Тужилаштва БиХ на наш упит речено је како је „предмет у раду, истрага у току“ и да не могу давати додатне информације нити коментаре.

Извор: Ослобођење

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар