ПРИДВОРИЦА – село које жели васкрснути

 • Херцеговина је несагледива у љепоти, светињама, жртвеницима,… у васкрсењу!

Детаљ са промоција књиге о Придворици у Дому Војске у Београду

Ни мање земље, нити више тајни.

Придворица је српско херцеговачко село које жели васкрснути!
С Богом је започелa свој препород, из молитве манастира у славу Светог Цара Лазара и светих Косовских ратника. С Видовданом себи враћа отети вид.

Налагање бадњака у Придворици 2018. године, 76 година послије геноцида

Придворица је 76 година била у жалобној тишини, а на православни Божић 2018. године зазвонила су јој славска звона и пред црквом су приложени бадњаци, први пут од Божића 1942. године. Олтар су украсиле мошти њених сељана, конаке монаси манастира Завала, а порту српски народ са свих страна Горње и Доње Херцеговине и Босне поносне.

Једно од најљепших и најбогатијих српских херцеговачких села дочекало је своју горку причу на православни Божић 1942. године. Играни филм „НОЖ“ снимљен је управо по страдању српског народа у Придворици. Пострадало је око божићне трпезе цијело српско село, 147-оро велике и мале чељади.

Претекао је само један дјечак који је био полазник код тетке у другом селу. Од бројне породице Аџић из Придворице спасао се само мали Благоје. Овај дјечак ће 1991. године бити начелник Генералштаба Југословенске Народне Армије, војни заповједник у држави која је управо рушена од истих који порушише његов род, кућу и село.

У Југославији – братства и јединства – о Придворици се ништа није знало, нити смјело знати. На пустој српској земљи злочинац је убирао добро, а у православној цркви гдје је народ спаљен и мучен одмарале су краве истих који су истријебили село на Божић 1942 .

Пренос придворичких моштију у крипту храма 2008. године.

2008. године придворичке мошти су опране и опојане молитвом и тамјаном, црква је обновљена и оглашена новим српским манастиром у Херцеговини.
Сваког Видовдана од тада, ту крај горњег тока ријеке Неретве, све више српског народа жели дочекати славу светог Косова.

Вечерас је у Београду одржана свечана промоција књиге „Придворица – симбол усташког злочина НДХ“, приређене трудом групе аутора поријеклом из Херцеговине. Био је ово данас најважнији догађај у Београду.

Истина нам је потребна да бисмо умјели дочекати и сачувати васкрс Придворице и нашег народа у Херцеговини.

С вјером у васкрсење чекамо оглашење Светих Придворичких свједока православне вјере и живопис њихове свете иконе.

За сада се придворички манастир Светих Косовских ратника и Цара Лазара, настао из страдања српског народа Горње Херцеговине, уљепшава и гради као двор молитве, а српски народ се око њега изнова збира и преображава.

ГОРАН ЛУЧИЋ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Мирко Жарковић Reply

  Поштовани

  Интересује ме да ли ће бити промоција ове књиге и у Новом Саду и како бих могао да је набавим
  Телефон је 064 888 2259

 2. Анонимни Reply

  Пратите Слободну Херцеговину, сигурно ћемо најавити промоцију и у НС.

 3. Pingback: ПРИДВОРИЦА – село које жели васкрснути

 4. Гаврило Аџић Reply

  Поштовани,

  Од Аџића из Придворице, поред Благоја (који није имао деце), претекао је и Митар, који се тада, на срећу, тамо није задесио. Митар је имао кћерку и сина, а умрије пре десетак година у Београду. Прошле године, прерано се упокојио и његов син Вукашин-Вуле. Његови потомци – син и кћерка живе у Београду, тако да Бог даде, па се не затријеше Аџићи из Придворице.

Оставите коментар