Вучетић сада Њемац, милиони испарили (Видео)

  • На хиљаде нових радних мјеста у Српској, текстилни препород, производња аутомобила на електрични погон само су неки од пропалих пројеката, Драгана Вучетића, савјетника Милорада Додика и директора Јавног предузећа “Никола Тесла”, који је потрошио милионе буџетског новца и нетрагом нестао оставивши иза себе пустош и дугове. Да ствар буде гора Драган Вучетић не постоји у Босни и Херцеговини.

339592_1

 

Извор: БН ТВ / Дубравко Цураћ
Као бх. држављанин Драган Вучетић је у Херцеговини био власник седам или осам предузећа, које су редовно добијале подстицаје од Владе и повољне кредите, иако су те фирме пословале само између себе.
Министарство цивилних послова БиХ 2010. године, на чијем челу се тада налазио Средоје Новић, Вучетића је избрисало из евдинеције, понiштени су му документи, али су те фирме и даље гласиле на његово име, као бх. држављанина.
Али, то је био тек почетак његовог пословног пута у Републици Српској, гдје је престављен као привредни спасилац.
Иза Вучетићевих милионских пројеката стајао је врх Републике Српске – од Милорада Додика, па до министара у Влади, који су му уз сагласност Скупштине дали на располагање чак 12 милиона марака, а и када је нестао без трага нико ту није видио ништа спорно.
“Нисам ја полицајац и нисам ја који треба. Зашто? Зашто је проблем гдје он. Ја мислим да је он. Он је професора на Факултету у Њемачкој и тренутно тамо био између Републике Српске и овде”, рекао је предсједник Српске Милорад Додик, 20.8.2014. године, одговарјући на питање да ли зна гдје је Вучетић
“Његови неуспјешни приватни пројекти, су његови неуспјешни приватни пројекти. Реализација пројекта у оквиру компаније “Никола Тесла” је нешто сасвим друго и они ће бити под пуном контролом Министарства индустрије, технологије и рударства”, тврдио је министар финасија РС Зоран Тегелтија 23.4.2013 године.
“Ово је свакако захваљујући господину Вучетићу добар знак да РС покуша да производи на рестриктивним европским тржиштима врло компликоване и захтјевне производе”, хвалио је тадашњи министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић 5.7.2012. године.
Да Јавно предузеће “Никола Тесла” пребацује милионе у “Николу Теслу” приватну фирму са сједиштем у Њемачкој и раније се говорило, а Небојша Вукановић прије више од годину дана предао је полицији документацију која то потврђује.
Међутим, тек се нови министер индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, као предстваник власти, јавно огласио поводом вишемилионских проневјера у Јавном предузећу.
“Он се сумњичи да је оштетио Републику Српску и ЈП “Никола Тесла” за више од три милиона марака тако што је у Келну на адреси Медија плац основао исто предузеће “Никола Тесла ГМБХ” које је било његово приватно предузеће и од тог свог предузећа за оно којим је руководио набављао машине, вршио препродају робе и он је тим разним транскацијама направио више од три милиона штете”, каже Небојша Вукановић из Покрета “За правду и ред”.
“Овдје се ради о неодговорном поступку директора, бившег директора тога предузећа (Драгана Вучетића), који је извршио по нашем мишљењу и сазнањима одређени трансфер средстава којима је располагало предузеће “Никола Тесла”, а да при томе та средства послије неког времана нису враћена на рачун “Николе Тесле”, став је актуелног министар индустрије, енергетике и рударства Петара Ђокића, изречен у емисији “Пулс” БН ТВ 2.4.2015. године.
Одрицањем од бх. држављанства онемогућено је евентуално процесуирање Вучетића, јер је он сада држављанин Њемачке.
Милионе који су нестали, као и Вучетић, неће враћати ни Влада Српске, ни посланици који су дигли руку за давање државне гаранције, већ грађани Републике Српске који су остали и без посла и без новца.
МУП Републике Српске прије неколико дана формирао је тим за истраге у “Николи Тесли”, који треба да утврди шта се све радило у том предзећу, а према причама које круже новац се буквално разбацивао на разноразне бесмислице.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар