ЗАТРАЖЕН ПРИТВОР ЗА ВУЧЕТИЋА: Најавио чуда у привреди Српске, па УКРАО ПАРЕ и побјегао

  • Мало ко у Републици Српској није чуо за доктора Драгана Вучетића, који је представљен као чудотворац који ће нашу привреду оспособити да парира Јапанцима.

Убрзо се открило да је он обичан преварант, али већ је било касно јер је украо паре и побјегао у Њемачку. У међувремену се одрекао држављанства БиХ.

Посљедња информација о њему, а коју је Српскаинфо добила од Тужилаштва РС, јесте да је Вучетићу у Бергхајму, по њемачким прописима, уручен позив за испитивање.

– На заказана рочишта за испитивање осумњичени се није одазвао. Дакле, осумњичени се крије. Након извршења кривичних дјела напустио је простор БиХ, има држављанство Њемачке и тамо пријављену адресу становања. Како у тој ситуацији није било могуће издејствовати наредбу суда за његово довођење, тужилаштво је судији за претходни поступак Окружног суда у Бањалуци упутило приједлог за одређивање притвора Вучетићу до мјесец дана, рачунајући од дана и часа хапшења и доношење наредбе за расписивање међународне потјернице – кажу за Српскаинфо у Посебном одјељену за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

Вучетић је у јуну 2015. осумњичен да је као директор јавног предузећа „Никола Тесла“ злоупотријебио службени положај и извршио пословну превару, чиме је овом предузећу узроковао штету од 1,1 милион КМ.

Терети се да је, чинећи кривична дјела од 9. октобра 2012. до 24. марта 2014. године, омогућио стицање противправне имовинске користи фирми “Никола Тесла ГМБХ” Келн од 500.175 КМ, коју је отворио преко предузећа „Никола Тесла“ Бањалука. Вучетић је противправну имовинску корист стекао тако што је по пројекту “Електромобил” извршио испоруку робе и услуга предузећу “Никола Тесла Гмбх” Келн, а истовремено предузеће “Никола Тесла” Бањалука оптеретио издајући мјенице у њихово име и на њихов терет као гаранцију да ће предузеће из Келна испунити преузете обавезе.

На тај начин узроковао је штету бањалучком предузећу, а фирми „Никола Тесла“ Келн омогућио имовинску корист од 500.000 КМ. Увидом у онлајн регистар, Вучетић је 2012. године основао предузеће „Никола Тесла Гмбх“ у Келну, да би годину дана послије фирму докапитализовао са 25.000 евра. Фирма је угашена 16. новембра 2018. године због – недостатка средстава.

Према подацима Интерпола, главно и алтернативно пребивалиште Драгана Вучетића је у Бергхајму у Њемачкој.

Осим што је обећавао препород текстилне индустрије у РС, нарочито у Херцеговини, Вучетић је остао упамћен по чувеном пројекту електромобила. Тако је крајем 2013. у Александровцу код Лакташа представљен електромобил. Вучетић је тада рекао да је домаћим снагама добијен свјетски производ. Тврдио је тада да ће се у Републици Српској производити 60 одсто компоненти за електромобил који ће да користе њемачке Поште.

– Република Српска, заједно са овим пројектом, постаје центар инвестирања на Балкану – оцијенио је тадашњи министар привреде Жељко Ковачевић.

Међутим, само неколико мјесеци послије испоставило се да од тога нема ништа.

Српскаинфо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар