ВУЧИЋ: Србија ће градити аеродром у Херцеговини

 • Председник Србије Александар Вучић стигао је у Бањалуку, где ће тамошњим институцијама уручити помоћ вредну укупно готово 2,7 милиона евра.

Председник Србије је током посете разговарао са највишим представницима Републике Српске.

У Административном центру Владе Републике Српске одржан је састанак делегација РС и Србије, после ког је почело обраћања на конференцији за медије.

– На данашњем састанку смо се дотакли многих тема, а једна од њих је и та да се почну разговори са Владом РС о изградњи аеродрома у Херцеговини, између Требиња, Билеће и Гацка, да управљамо њиме на једно 30, 35 година. То је нови пројекат у који крећемо, почеће преговори двеју влада о том пројекту. У овом пројекту нема профита, али је веома важан. Аеродром ће бити смештен негде код Требиња, где буде било места да се изгради. Спремни смо да уложимо значајан новац и да запослимо људе из Републике Српске. У понедељак креће тим из Србије да види локацију и где и када би могло да се гради – истакао је Вучић и додао да се разговарало и о ауто-путу и новом мосту.

– У наредна два дана уплатићемо милион евра за студентски дом, то је око два милиона марака. Студенти у Бањалуци могу да се радују новом дому. Задовољан сам како функционише реконструкција и изградња вртића и школа у Републици Српској, али и у Федерацији – рекао је Вучић.

Напомиње да ће Србија уколико буде потребе пружити и додатну финансијску ињекцију РС.

– За нас је Дејтон свето писмо, ми смо гарант провођења Дејтонског мировног споразума и волели бисмо да ствари остану у тим оквирима – рекао је Вучић.

Председник Србије је у бањалучком насељу Петрићевац посетио вишенаменски објекат у којем ће бити вртић, дом здравља и месна заједница.

Изградња тог објекта финансира се средствима Републике Србије.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић захвалио је Влади Србије и председнику Вучићу што финансирају изградњу објекта у вредности око 800.000 евра.

Вучић је окупљенима поручио да за Србију ово није питање поклона већ део одговорности и да Србија увек мора да буде на располагању Републици Српској.

– Ми данас имамо више новца захваљујући тешким реформама које смо спровели. Управо зато данас можемо да исправљамо бројне неправде које смо чинили према свом народу, плашећи се да не преузмемо одговорност, да се неком не замерино. Увек смо се плашили да нас неко не критикује. Много више нас сада занима шта суштински радимо, а не шта ће ко да каже или шта о нама напишу – објаснио је он.

Љубав која постоји нас, како истиче, обавезује да помогнемо колико можемо. С тим у вези је Вучић рекао да је током ноћи Србија послала РС 10.000 тестова на корона вирус, а послаће и више ако треба.

Пренео је да су га критиковали због помоћи РС, говорили да то не пише у буџету, те објаснио да се не може предвидети како ће се криза развијати у септембру, а тако и како тада помоћи.

– Поносан што смо увек тражили начин да урадимо све што можемо за наш народ. Не само у РС, већ и четири општине ван РС – Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац. Помагаћемо још, јер је и тај део нашег народа део јединственог ткива српског бића – подвукао је он.

Казао је да Срби не траже више од онога што други имају, и да не угрожавају БиХ, већ да Србија подржава територијални интегритет БиХ, али нико не може да јој одузме право да подржава Српску, њен опстанак, и пружа помоћ свом народу.

У протекле три године, подсетио је, Србија је дозначила 53,2 милиона евра.

Србија финансира, како је казао, пројекте у 48 јединица локалне самоуправе у РС, и готово свим јединицма локалне самоуправе у другим деловима БиХ са српском већином.

– Ми у Србији смо срећни и поносни на сваки успех РС. Када изградите Клинички центар у Бањалуци срећни су људи и у Београду. Малопре су Жељка Цвијановић и Миорад Додик говорили о аутопуту. Србија је прихватила обавезу да мост преко Саве изгради самостално, а то кошта 142 милиона евра. Ми смо спремни да у највећем делу преузмемо обавезу на себе изградњу аутопута до Бијљине да тиме други град по величини у РС спојимо са Београдом и Новом Саду – објаснио је он.

Председника Алкесандра Вучића су на аеродрому у Бањалуци дочекали председница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан председништва БИХ Милорад Додик.

Планом посете, предвиђено је да председник најпре обиђе Универзитетски клинички центар у Бањалуци, где ће уручити донацију Републике Србије – 15 санитетских возила, вредности скоро 750.000 евра.

Вучић ће затим обићи радове на изградњи вишенаменског објекта, у којем је планирано да буду смештени вртић, Дом здравља и месна заједница, чија се изградња финансира средствима Србије у насељу Петрићевац.

Након тога, уследиће састанак председника Србије Александра Вучића са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и председницом Републике Српске Жељком Цвијановић.

После састанка предвиђене су изјаве за медије Вучића и Додика.

Посету Бањалуци, председник Србије завршиће обиласком радова на изградњи Српско-руског храма.

Србија помаже РС и са милион евра Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци за реконструкцију једног павиљона. Такође, за неколико мањих општина у РС, Србија ће издвојити 540.000 евра за вртиће, школе, домове здравља, а за Духовни центар у Петровцу 400.000 евра.

(Телеграф.рс/Тањуг)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Shaban Reply

  Ha,ha ,ha…
  Trebinje, ko London.Dva erodroma.Jedan napraviJo
  Dodik na Zupce,bre,a drugi Vucic kod Trebinje,bre.
  Imamo Knjaza i Njegovu Sultaniju,imamo dva erodroma.
  Imamo,doduse,i jednu autobusku liniju za Beograd
  (ako i ona nije ukinuta) i zatvorenu Autobusku
  stanicu Trebinje,zbog dugova Globtouru.
  A i sta ce nam stanica,svi cemo se telepotovati
  sa vazduhoplohovi,bre!

  • Зови Сому

   Шхабане, овај на Зупцима нам служи да летимо ка сиви соколови да радимо ка најамници у Дубровник.
   А ови што ће направити Вучић, е с тога летимо да окопавамо брескве и грожђе у долини Неретве.
   И треба нам један и за Столац за рибарницу. Ђе ћемо, јадан, фасоват курону, нег у Столац.

Оставите коментар