Изложба 140 година Невесињске пушке: Српска Војводина памти Херцеговачке јунаке

  • Клуб „Зрно словесности“ у Новом Саду ( синоћ, 29.10) био је домаћин занимљиве изложбе фотографија херцеговачког устанка 1875.године и фотографија штампе из тадашње Аустроугарске , у част 140 годишњице Невесињске пушке.

01

Домаћин вечери: Јованка Иванишевић

Овај програм приредило је Удружење Срба из Херцеговине и пријатеља у Србији са сједиштем у Новом Саду.

06

Професор Радован Ждрале отвара изложбу

Изложбу је отворио књижевник и умјетник Радован Ждрале, посјећајући на јунаштво предака и напоре њихових потомака да се не заборави српски народни покрет за ослобођење од турске тираније, који је покренут управо у Невесињу и Херцеговини 1875. године, који је у рат увукао Србију и Црну Гори, а потом и Русију и отворио тзв „Источно питање“,што је довело до повлачења Турака из БиХ и окупације од стране Аустроугарске.

05

Бесједа проф др Дејан Микавица

О ослободилачком покрету у Херцеговини говорио је проф др Дејан Микавица са Филозофског факултета у Новом Саду.Како су та славна времена у пјесме и приче преточена, то је уз струне и гудало о почецима „невесињске буне“ пјесмом казивао Петар Шишовић, члан гусларског друштва „Свети Никола“ из Новог Сада.

02
У име Удружења, Јованка Иванишевић је навела да су историјске фотографије позајмљене из Матице Српске и Архива Војводине које је вриједни члан Удружења Неђо Бојанић, својим сликарским умијећем, „умио“ и припремио за јавно излагање.

10

Новинар Миливоје Бештић преноси ратне репортаже из устанка

Посјетиоци су са пажњоим саслушали и дијелове ратних репортажа Арса Пајевића, дописника и ратног извјештача из Војводине, који је са црногорском војском прошао Црну Гору и Херцеговину и слао надахнуте прилоге за листове „Застава,“Јавор „ и друге.Од његових ратних извјештаја, а читаво љето 1876.године провеоа је на ратиштима од Вучијег дола до Вележ- планине,од Пипера до Спужа,касније је укоричена књига под насловом „Из Црне Горе и Херцеговине“.

07

Падајте браћо, глумац Миодраг Петровић

У програму је наступио и глумац Миодраг Петровић из Српског народног позоришта Нови Сад казујући родољубиве стихове Ђура Јакшића и Алексе Шантића.

09

Потoмци Невесињске пушке на изложби

Према ријечима Ђорђа Радојичића, предсједника новосадског Удружења Срба из Херцеговине, овај пројекат финасијски је помогао Секретаријат за културу Града Новог Сада,а планирано је још неколико програма обиљежавања овог јубилеја.

Текст и фото: Миливоје Бештић
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар