ДОДИК У ТРЕБИЊУ: Градимо Црквину, Саборни храм у Мостару, аеродром на Зупцима…

  • Предсједник Републике Српске Милорад Додик и епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије данас су најавили скори почетак изградње пројекта „Град на Црквини“ у Требињу, посвећен културном и духовном опоравку Срба.

Dodik-Trebinje-Vladika-630x400

Договор Црквину гради: Владика Григорије, Милорад Додик и Емир Кустурица

Додик је новинарима у Требињу, након састанка са епископом Григоријем и режисером Емиром Кустурицом, изјавио да ће реализација овог пројекта почети на прољеће и да ће га подржати и Република Српска.

„Важно је да почнемо, јер смо тако почињали и многе друге пројекте и завршавали их“, рекао је Додик и нагласио да ће услиједити сређивање пројектне документације и добијање дозвола, након чега ће се анимирати они који су заинтересовани за комерцијални дио.

Додик је истакао да су за учествовање у градњи заинтересоване и локал-патриоте јер се Требиње на неки начин доживљава као „мека српске културе и српске баштине“.

„Све те заинтересоване инвеститоре окупићемо на једном мјесту у Требињу у наредним мјесецима и конкретно са њима разговарати“, рекао је Додик.

Додик је, осврћући се на пројекат аеродрома „Зупци“ код Требиња, нагласио да се, упркос томе што су многи скептични, никада није одустало од те идеје, наглашавајући да конкретни договори слиједе наредних седмица са једном заинтересованом компанијом која жели да буде партнер у реализацији.

„Уколико се договоримо, ми ћемо тај посао и прихватити“, рекао је предсједник Додик.

Он је истакао да је веома важно што владика Григорије исказује заинтересованост да буду завршени сви започети пројекти у Херцеговини.

Према Додиковим ријечима, да није било упорности владике Григорија многи од тих послова не би били завршени – од пута према Херцег Новом, према Чемерну и слично.

„Увјерен сам да ћемо завршити и пројекат `Града на Црквини` и храм у Мостару, као нешто што није ни упитно“, рекао је Додик и изразио задовољство што је само послије једног договора завршен за годину дана храм у Пребиловцима.

Он је истакао да дјела и показују колико је неко вриједан духовно или материјално.

„Мислим да овдје има довољно објеката и активности које смо урадили заједно и да можемо са поносом да се осврнемо на све то“, рекао је Додик, те као један од битних пројеката који је завршен у Херцеговини навео и савремену болницу у Невесињу.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије захвалио је предсједнику Додику што се одазвао његовом позиву да разговарају о пројекту „Града на Црквини“, као и наставку градње храма у Мостару.

„Безброј послова смо заједнички започели, а један од њих је управо црква у Мостару чија се градња добро одвија, али нам треба нова помоћ и надахнуће од предсједника који је увијек био уз нас и за градњу и за опстанак у Мостару“, рекао је владика Григорије.

Говорећи о пројекту „Града на Црквини“, владика Григорије је рекао да је жеља и идеал да се направи град посвећен културном и духовном опоравку свих Срба.

„Град на Црквини почели су да граде Јован Дучић, те Бранко Тупањац са којим сам недавно био у Америци и који има жељу да настави градњу, али не можемо без помоћи Републике Српске и предсједника Додика, од којих имамо подршку“, рекао је владика Григорије.

Састанку је присуствовао и генерални секретар СНСД-а Лука Петровић.
Видео прилог са овог догађаја погледајте овдје

Извор: Срна

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар