ВЛАДИКА ДИМИТРИЈЕ: Биоград је симбол слободне Херцеговине!

  • Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је данас свету архијерејску литургију у Цркви Успења пресвете Богородице у Биограду. Саслуживали су свештеници Младен Чалија, Миодраг Вртикапа, Бранко Калаба, Славко Лаловић и ђакон Бранислав Рајковић.

Обављено је и мало освећење храма који је саграђен од 1864. до 1866. године. Више пута кроз историју је рушен и обнављан, али је увијек остајао сабиралиште вјерног народа и мјесто у којем су донесене историјске одлуке. Вјерници Биоградa и околине уз помоћ људи добре воље посљедњих година уложили су много труда како би храм обновили и украсили.

 

Владика Димитрије је у бесједи истакао да је Биоград мјесто одакле је почела слобода, подсјетивши да је у овом храму зачета идеја да се подигне чувена Невесињска пушка.

̶ Наши преци су се борили за слободу да би могли да живе истински живот достојан човјека који подразумијева чисто срце, душу, образ, поштење и љубав  ̶  рекао је владика Димитрије, нагласивши да је слобода предуслов хришћанског живота.

Поручио је вјерницима да се потруде да заволе Бога и ближње и да сваки дан буду љепше душе као што је и овај храм све блиставији.

 

Свештеник Славко Лаловић захвалио се владици на доласку и благослову пожељевши да данашње сабрање буде на духовну радост и преображај.

У име Црквеног одбора пригодан поклон владици Димитрију уручио је Војин Куљић. Он је поручио да ће ово свето и благословено мјесто још много година сабирати вјернике.

Посебну духовну радост данашњем празнику дало је крштење малог Димитрија Вуковића које је обавио владика Димитрије.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар