Невесињска бригада – симбол слободне Херцеговине

  • Парастосом погинулим борцима, полагањем цвијећа, историјским часом и дружењем бивших сабораца данас jе у Невесињу обиљежен Дан Невесињске бригаде. Ова војна формација формирана прије 23 године током рата стекла велики углед и била гарант слободе и опстанка српског народа у Херцеговини.

У Цркви Светог Василија Острошког служен је парастос погинулим борцима, а након тога су у Спомен соби упаљене свијеће.Код Централног спомен обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду делегације Општинске борачке организације, Ратних ветерана и општине Невесиње положиле су цвијеће.

У кратком подјећању на ратне деведесете бивши командант Невесињске бригаде пуковник Ранко Продановић нагласио је да је ова војна формација имала славан ратни пут и да је прва у Републици Српској одликована највећим војничким признањем – Орденом Немањића. Он је додао да за читав ток рата ова војна формација није изгубила ниједан педаљ своје територије.

Бивши саборци са пуно емоција присјећали су се тих судбоносних ратних дана. Тешкоће су заборавили, али их и данас боле покушаји омаловажавања њихове борбе.

Зоран Чампара је са још четири брата стао у одбрану својих огњишта као припадник Невесињске бригаде.

– У рат сам ушао са јаким националним набојем, изгубио једног брата и било ми је тешко.Међутим, данас ми је још теже јер се то не вреднује на прави начин – истакао је Чампара.

Присјећајући се 16. јуна 1992. године Божо Стајић је истакао улогу ратног команданта Новице Гушића који је успио да заустави повлачење из Мостара, организује јединице и успостави фронт.

– Знали смо да треба бранити Невесиње, али је војску требало консолидовати и то је Гушић на сву срећу успио тако да смо заштитили своја огњишта – прича Стајић.

Жарко Граховац је био припадник Друге лаке бригаде која је имала зону одговорности на коњичком ратишту. Он наглашава да су двије бригаде током читавог рата биле у садајству и да су заједнички учествовалу у најтежим биткама.

Невесињска бригада је држала борбену линију дугу преко 100 километара. На часном и херојском путу пало је 476 њених припадника и преко хиљаду је рањено. Нико од бораца и официра Невесињске бригаде није оптужен ни за један ратни злочин.

Извор: Радио Невесиње / Драган Граховац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар