„Електро-Херцеговина“ тражи кредит да остане ликвидна

  • Зависна предузећа „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС) су у све већим проблемима. „Електро-Херцеговина“ је принуђана да узме кредит од 1,5 милиона марака како би одржала текућу ликвидност, сазнаје портал КАПИТАЛ.

 

Прва набавка на коју се у овој години одлучила „Електро-Херцеговина“ односи се на банкарске услуге, односно набавку кредитних средстава у износу од 1,5 милиона КМ.

Како би добило неопходна средства и одржало текућу ликвидност, ово предузеће је спремно да на име камата и обраде кредита плати 99.000 КМ.

Рок који траже за враћање кредита је двије и по године, а све заинтересоване финансијске институције спремне да их кредитирају имају рок до 10. фебруара да доставе своју понуду.

Кредит од два милиона марака у септембру прошле године је тражила „Електрокрајина“, а претходно је у фебруару тражила 2,5 милиона КМ.

И „Електро-Бијељина“ је у септембру трагала за додатним средствима и тражила револвинг кредит у висини од шест милиона марака, након што претходно није успјела да се задужи за осам милиона.

Кредит је у исто вријеме био неопходан и „Електродистрибуцији“ Пале и то 3,25 милиона марака.

Губитак великих потрошача у корист матичног предузећа, исплата стимулативних отпремнина, те пандемија која је зауставила привреду, скупо је коштала електро-дистрибутивна предузећа у Републици Српској, објавио је раније ЦАПИТАЛ.

У првој половини 2020. године приходи дистрибуција пали су чак 57,3 милиона марака у односу на исти период прошле године. Три од укупно пет електродистрибуција је пословало негативно, док су двије оствариле скромну добит.

Матично предузеће ЕРС затражило је крајем јула кредит од седам милиона марака, како би помогло дистрибутивним предузећима која су се управо због њега и преузимања купаца нашла у незавидној ситуацији.

 Свјетлана Шурлан / КАПИТАЛ 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар