Књижевне награде „Извор“ уручене Жељки Башановић Марковић и Миленку Шарцу

  • Традиционалне књижервне награде „Извор“ – за најљепшу пјесму и најљепшу причу о завичају ове године су добили: Жељка Башановић Марковић из Београда за причу „Земља“ и Миленко Шарац из Пљеваља за „Сонет о одласку“. Конкурс су ове године расписали Редакција часописа „Жрнов“ и Агенција „Видео пункт“ из Београда, под покровитељством Представништва Републике Српске у Србији, а уручење награда одржано је 25.12.2020. у свечаној сали Представништва Републике Српске у Србији.

У уводној бесједи шеф Представништва Републике Српске у Србији г. Млађен Цицовић је рекао да је ово осма година како Представништво додјељује награду „Извор“, која је постала и традиционана и престижна, те изразио задовљство одзивом писаца из Српске, Србије, Црне Горе и расијања.

– У оквиру програмске активности Представништва која је у функцији очувања националног идентитета нашег народа, завичај је нешто што је сигурно изузетно важно и треба све да нас мотивише да дајемо пуни допринос у очувању онога што је култура и традиција нашег народа – истакао је Цицовић.

Шеф Представништва г. Цицовић је награђенима уручио грамате и новчани износ и рекао да ће конкурс бити расписиван и слиједећих година.

Жељка Башановић Марковић је рекла да се већ три деценије бави писањем, а да је ово први пут да је добила овако вриједно признање.

– Бавим се кратком причом, да у што мање речи кажем суштину и то неко воли или не воли – навела је Марковићева.

Владан Шарац, београдски студент из Црне Горе, захвалио се на вриједном признању у име оца, који због ситуације у вези са вирусом корона није могао да дође у Београд.

– Завичај је често место у његовој поезији и представља за њега својеврсно и психичко и духовно уточиште и исходиште и како стари све више је везан за њега и све више му се враћа – рекао је Шарац.

Слиједећи, девети конкурс за књижевну награду „Извор“ – за најљепшу пјесму и најљепшу причу о завичају биће отворен од фебруара до 30. новембра 2021. године.

Представништво Републике Српске у Београду

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар