ТРГОВИНА МАНДАТИМА: Будући прелетачи мораће да плате СДС-у 100.000 КМ?

  • Најјача опозициона странка у Републици Српској – СДС почела је да се осигурава од могућих прелетача послије избора, сазнаје Српскаинфо.

Према тврдњама наших извора, блиских тој странци, кандидати СДС за посланичке позиције, поготово они на врху листа, наредних дана требало би да почну да потписују уговоре са странком и обавезују се на њено „обештећење“ у случају да послије избора „прелете“ у друге таборе.

Цифре на које ће се обавезивати, према нашим сазнањима, достижу и до 100.000 КМ, колико је и оквирни износ који посланик може да заради за четири године мандата. Наши саговорници наводе да су се у странци одлучили на такав корак будући да су само у прошлом четворогодишњем мандату остали без пет посланика у Народној скупштини РС.

Подсјећају и на залагање СДС да се Изборним законом БиХ дефинише да мандати припадају странци и појединцима, управо како би се спречила трговина мандатима, али да у томе нису успјели, јер их остале странке нису подржале.

Обештећење

Наше информације дјелимично је потврдио и сам потпредсједник СДС Недељко Гламочак.

Он истиче да странка у кампањи много улаже у кандидате и да би на неки начин требало да буде обештећена уколико је појединци након избора и освојених мандата напусте и пређу у туђе редове.

– У претходном мандату појавила се невиђена политичка корупција, која је наштетила и странци и грађанима, а нико на крају није санкционисан. Зато смо у СДС мишљења да кандидате, који су на листама и у које се улажу огромна средства, треба обавезати да у случају напуштања СДС обештете странку за онај улог који она даје сваком од кандидата. Већина кандидата се слаже са тим и сада остаје да на органима странке то дефинишемо. Највјероватније ће то бити уговори које ће овјеравати нотар, како би се данас-сутра странка обештетила кроз судски процес. Лично сам поборник тога, јер би то била нека врста превенције политичке корупције – каже Гламочак.

Роба

Он није желио да говори о цифрама на које би се евентуално могли обавезивати кандидати, али потврђује да се ради о „позамашним сумама“.
– Сама пријава странке за изборе кошта више од 70.000 КМ, а ту су и многи други трошкови, које иду на терет странке, од пропагандног материјала, медијског представљања и томе слично. Међутим, имиџ странке је највећа вриједност коју сваки појединац понесе, јер када би ишао самостално, питање је да ли би освојио мандат и имао тежину какву има када је кандидован испред јаке странке. Зато и странка треба да добије неку врсту одштете. У свему овоме битно је да постоји могућност судског спора и да онај ко уради оно што су радили појединци из СДС у претходном мандату у афери „Папци“ бар прође судску процедуру. Ову материју би требало регулисати законом, да то не мора да ради ниједна политичка странка, али нажалост имамо законодавство какво имамо, па се странке морају саме сналазити. Политика је постала бизнис, а политичари роба – истиче Гламочак.

Закон тржишта

Истовремено, политички аналитичар и виши асистент на Факултету политичких наука у Бањалуци Борислав Вукојевић сматра овакву праксу чистим апсурдом.

– Ако посматрамо демократски, потпуно је бесмислено било какво везивање уговорима кандидата за странку, јер посланици одговарају народу, а не странкама. Очигледно је да они политику посматрају као бизнис, чиме је излажу руглу. Јер, кандидати не би требало да буду посматрани на начин да њима партија нешто даје, него да кандидат даје народу. С обзиром на околности у којима политика тренутно делује, то ми није никакво изненађење. Све се своди на појединачне интересе који су својствени приватном бизнису. Међутим, небитан је било какав уговор, када су паре у игри, јер увијек постоји неко ко може да да више – закључује Вукојевић.

СДС није усамљен

Праксу потписивања уговора са кандидатима међу првима је увела СДП БиХ. Та странка је чак добила и неколико судских спорова против својих чланова који су је у међувремену напустили.

У СНСД су раније потврдили да потписују бланко изјаве о вјерности партији, али да никада нису потписивали изјаве о плаћању одштете у случају напуштања странке.

Уочи избора 2014. и СДА је увела праксу потписивања уговора са својим кандидатима ради заштите на суду.

(Недељка Бреберина, Горан Обрадовић) – Српска ИНФО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар